Latinisera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder latinisera, varianter, uttal och böjningar av latinisera

Latinisera synonym, annat ord för latinisera, vad betyder latinisera, förklaring, uttal och böjningar av latinisera.

Vad betyder och hur uttalas latinisera

Latinisera uttalas lat|in|is|era och är ett verb -de.

Latinisera betyder:

Ordformer av latinisera

Aktiv

latinisera
infinitiv
latiniserar
presens
latiniserade
preteritum
latiniserat
supinum
latiniserande
presens particip
latinisera
imperativ

Passiv

latiniseras
infinitiv
latiniseras
presens
latiniserades
preteritum
latiniserats
supinum

Perfekt particip

latiniserad en
~ + subst.
latiniserat ett
~ + subst.
latiniserade den/det/de
~ + subst.

Latinisera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet latinisera

  1. De ämnen vars egenskaper har kunnat kartläggas har efter internationell överenskommelse givits ett latiniserat namn som hedrar någon betydelsefull kärnforskare eller den plats, där ämnet första gången framställdes. (källa)
  2. Ordet "politik" kommer av det grekiska ordet πόλις (pólis), "stadsstat". Varianten "Politikos" betyder ordagrant översatt "det som rör staten". Ordet latiniserades till "politicus" och lånades in av såväl franska ("politique") och engelska ("politics"). Det har funnits i svenskan sedan åtminstone 1600-talet. (källa)
  3. Ordet metrik kommer av grekiskans metron, vilket först latiniserades för att till sist lånas in i svenskan. Meter är ett annat ord för versmått. Metrikens minsta enheter är versfoten, cesuren och katalexis eller akatalexis, och studiet utgår från hur skilda typer av versfötter grupperas, andra egenskaper de uppvisar tillsammans, samt vilken stämning olika versmått föder hos läsaren. (källa)
  4. I romersk mytologi finner man guden Sol Invictus, vilken troligen är den gud som gett oss namnet på det glödande klot som till synes rör sig över himlen. Sol infördes av den romerske kejsaren Heliogabalus, själv hämtad från det forntida Syrien, där han var överstepräst över kulten av gudomen Baal eller El-Gabal, som latiniserades till Elagabalus. Under hans korta regeringstid åren 218–222 var det solguden Elagabalus Sol Invictus som blev den påbjudna religionens huvudattraktion. (källa)
  5. Birgitta är ett kvinnonamn av keltiskt ursprung som betyder den höga eller den upphöjda. Ursprungligen var namnet Brigit och sedan i latiniserad form Brigida, vilket hos oss blev Brigitta och slutligen dagens form. (källa)
  6. En latiniserad version av det nordiska namnet i yngre tider är Carolus. Det har även använts i namnet Carolus Magnus för Karl den store. (källa)
  7. Olle är ett nordiskt mansnamn och smeknamn . Olle användes som en kortform av Ollerus, en latiniserad form av namnet Ull/Uller som betyder ära, glans och härlighet. Olle växte också under medeltiden fram som ett smeknamn för Olof som betyder ättling eller fädrens arv. Olle är fortfarande dock ett vanligt smeknamn för Olof men kan också ges som förnamn. På 1920-talet var namnet mycket populärt. Egen namnsdag saknas, men firas ofta på Olofs namnsdag, den 29 juli. (källa)
  8. Prästerskapet använde ofta latiniserade patronymika, till exempel Olaus Petri som hette Olov Pettersson på svenska, varvid faders namn angavs i genitiv (Petri av Petrus), men ordet för "son" (filius) utelämnades, det var alltså underförstått att Olaus Petri var Olaus, filius Petri. (källa)
  9. Ordet plektron (πλῆκτρον) är grekiska för 'tangent', 'slagstycke'. Det hos oss oftare använda ordet plektrum (plural plektra, även plektrer, ursprungligen på latin plektra) är en latiniserad form av detta ord. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.