Ledningsfunktion Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ledningsfunktion, varianter, uttal och böjningar av ledningsfunktion

Ledningsfunktion synonym, annat ord för ledningsfunktion, vad betyder ledningsfunktion, förklaring, uttal och böjningar av ledningsfunktion.

Vad betyder och hur uttalas ledningsfunktion

Ledningsfunktion uttalas led|nings|funkt|ion och är ett substantiv.

Ordformer av ledningsfunktion

Singular

ledningsfunktion
obestämd grundform
ledningsfunktions
obestämd genitiv
ledningsfunktionen
bestämd grundform
ledningsfunktionens
bestämd genitiv

Plural

ledningsfunktioner
obestämd grundform
ledningsfunktioners
obestämd genitiv
ledningsfunktionerna
bestämd grundform
ledningsfunktionernas
bestämd genitiv

Ledningsfunktion är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ledningsfunktion

  1. Fram till 2000-talet hade så gott som varje kommun i Sverige en skyddad berganläggning där kommunens ledningsfunktioner skulle samgruppera med myndigheter som länsstyrelse, räddningstjänst, polis och enheter ur det civila försvaret. Ett exempel på civil ledningsplats är ledningscentralen i Gullarp, Eslövs kommun. Motsvarigheterna i Göteborg (Bofinken på Hisingen och Spoven/Uttern vid Delsjöarna) samt Stockholm (Elefanten, Sollentuna och Vargen, Huddinge) diskuteras ofta på Internet. I motsats till Vargen är Elefanten bevarat i sin helhet och frågan har väckts om byggnadsminnesförklaring. Något som kan noteras är den utstickande namnsättningen, med namn på olika djurarter, på samma sätt som försvaret har namngett sina anläggningar. Typiskt för de lite större kommunerna, som i nutid alltså har huvudmannaskapet för den här typen av lokala anläggningar, är att nedläggning inte lika ofta har varit aktuellt som i många mindre kommuner. Några ledningscentraler förlades i berg, andra låg i ett normalt skyddsrum, exempelvis under kommunalhuset eller en brandstation. I nästan varje kommun inrättades en ledningscentral, exakt hur många som byggdes är oklart. (källa)
  2. Inom Svenska kyrkan är prost en hederstitel som biskopen enligt sedvanerätt kan tilldela förtjänta präster. Den fullständiga titeln är prost honoris causa (latin). Därutöver utnämner biskopen också kontraktsprostar, ett uppdrag med ledningsfunktion inom ett kyrkligt kontrakt. (källa)
  3. "Det kan uppkomma en diskussion i bland annat organisationer med högt utbildade medarbetare, om ledningsfunktionen ska läggas på en enskild person eller om den lika gärna kan placeras som ett kollektiv ansvar för gruppen, så att projektgruppen får karaktären av en delvis självstyrande grupp". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.