Legat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder legat, varianter, uttal och böjningar av legat

Legat synonym, annat ord för legat, vad betyder legat, förklaring, uttal och böjningar av legat.

Hittade 3 varianter av ordet legat:

Vad betyder och hur uttalas legat

Legat uttalas leg|at [-a´t] och är ett substantiv -en -er.

Legat betyder:

Ordformer av legat

Singular

legat
obestämd grundform
legats
obestämd genitiv
legaten
bestämd grundform
legatens
bestämd genitiv

Plural

legater
obestämd grundform
legaters
obestämd genitiv
legaterna
bestämd grundform
legaternas
bestämd genitiv

Legat1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas legat

Legat uttalas leg|at [-a´t] och är ett substantiv -et; pl. legat.

Legat betyder:

Ordformer av legat

Singular

legat
obestämd grundform
legats
obestämd genitiv
legatet
bestämd grundform
legatets
bestämd genitiv

Plural

legat
obestämd grundform
legats
obestämd genitiv
legaten
bestämd grundform
legatens
bestämd genitiv

Legat2 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas legat

Legat uttalas legat se under ligga.

Ordformer av legat

legat se under ligga

Andra språk

Legat på Engelska

  • lain

Hur används ordet legat

  1. Köttätandet i Sverige ökade i princip varje år efter EU-inträdet 1995, då köttet blev billigare, fram till 2011. Sedan dess har konsumtionen legat på höga nivåer fram till trendbrottet 2017. (källa)
  2. Enligt Värnamo Nyheter har åtta personer smittats sedan november i Jönköpings län, och några av dem har blivit så svårt sjuka att de får legat i respirator. (källa)
  3. I svensk massmedia förespeglas ofta att gatuvåldet ökar. Huruvida det verkligen förhåller sig så är omtvistat. Andra menar att våld och brottslighet inte ökar, utan ändrar karaktär i takt med att världen, mänskligheten och samhällssystemen förändras. Helt klart är att antalet anmälda våldsbrott av alla slag ökar, men ser man istället till hur många som blivit ihjälslagna har man i Sverige sedan början av 1970-talet legat på omkring 100 personer per år. Denna siffra är lägre än den nivå på cirka 150 som förekom vid mitten av 1800-talet, men högre än de ca 50 per år som slogs ihjäl på 1950-talet. Man kan alltså både hävda att dödligt våld minskat (jämfört med 1800-talet), ökat (jämfört med efterkrigstiden) eller ligger konstant (sedan 1970-talet). (källa)
  4. Getton för judar upprättades under senmedeltiden men segregerade judiska samfälligheter fanns redan under antiken. Ordet sägs komma från Venedig, där stadens judiska befolkning från 1516 tvingades att leva på en liten ö i stadsdelen Cannaregio där det tidigare legat ett gjuteri, gheto på venetianska. Andra förklaringar för ordet som framlagts är att det kommer ifrån italienskans borghetto, litet grannskap, eller från det hebreiska ordet get. De påtvingade gettona avvecklades som ett resultat av upplysningen från mitten av 1700-talet. Kända getton fanns även i bland annat Rom och Prag. (källa)
  5. Gutarna har även kopplats till folknamnet geater som förekommer i det fornengelska Beowulfkvädet. Så till exempel av professor Bo Gräslund. Argument som anförts av denne är förutom namnlikheten och en likartad etymologi det faktum att geaterna skildras som ett havsfolk. Ett epitet som förekommer i kvädet är sæ-geatas (havsgeater) och wedergeatas, varav det senare av såväl Sune Lindquist som Bo Gräslund tolkas som vädurgeater. Geaternas konungaborg skall ha legat vid havet, och alla kontakter geaterna företar med andra folkstammar sker över vatten. Detta passar enligt tesens förespråkare inte in på götarna men desto mer på gutarna. Beowulfkvädets geografiska uppgifter antyder att geaternas land skall ha legat öster om danernas rike, och ha täta kontakter med Svealand. Från "Geatland" kunde man enligt dikten färdas över ett hav till både Danmark, "Svealand" och "Finland", vilket i allt stämmer in på Gotland. Ytterligare en omständighet som pekar ut Gotland är att Beowulfkvädet beskriver geaternas land som varande en ö Man har även kopplat samman de strider mellan svearna och geaterna som återberättas i kvädet med Gutasagans uppgifter om svenska och gutniska konflikter vilka omsider ledde till att Gotland blev förbundet med Sveariket. Det har förklarats med att svearna historiskt sett hade sina huvudsakliga handelsintressen österut, och gutarna torde därvid ha utgjort förtretliga konkurrenter, medan exempelvis Västergötland inte var lika intressant för dem. När Gotland första gången nämns vid namn i Wulfstans resa är det som en provins tillhörande Sveaväldet, medan Västergötland ännu på 900-talet tycks ha agerat självständigt och haft sina huvudsakliga förbindelser västerut. (källa)
  6. September är årets nionde månad i den gregorianska kalendern och har 30 dagar. Den innehåller årets 244:e till 273:e dag (245:e till 274:e vid skottår). Trots att september är den nionde månaden enligt vår gregorianska kalender betyder namnet den sjunde månaden. Det beror på att man år 153 f.Kr. flyttade årets början till januari istället för mars, där den tidigare legat. (källa)
  7. Idéhistoria handlar om idéers framväxt och förändring från antiken till våra dagar. Fokus har vanligen legat på det västerländska tänkandet. Utomeuropeiska tanketraditioner uppmärksammades dock av en tidig idéhistoriker som Gunnar Aspelin och sedan 1990-talet har ämnet allmänt blivit mer öppet för världen utanför den västerländska kulturen. (källa)
  8. År 2014 rapporterade BRÅ att antalet anmälda inbrott ligger på 22400, en ökning med 6 % jämfört med föregående år. Under 1980-talet låg antalet anmälda inbrott på ungefär samma nivå som idag, under 1990-talet sjönk antalet för att sedan börja stiga igen till dagens nivå runt år 2005. Andelen hushåll som utsatts för bostadsinbrott är cirka 1 %. Antalet lägenhetsinbrott har legat konstant åren 2005-2014 medan antalet villainbrott ökade från 10 000 till 15 000 per år under perioden. (källa)
  9. Det man som konsument egentligen får luta sig mot här är ju reklamationsrätten på tre år och att bevisbördan för vad felet beror på ligger på företaget under de första sex månaderna från köpet. Det ger alltså en konsument ett starkare skydd än vad man har när sex månader har passerat. Hade det gått mer än sex månader sedan köpet hade bevisbördan för vad felet beror på legat på konsumenten, säger Johanna Persson, vägledare på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå Konsument. (källa)
  10. Från 1980-talet och framåt har några varianter av jazz eller jazzig musik åter legat på topplistorna, med artister som Diana Krall och Norah Jones. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.