Lejonkula Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lejonkula, varianter, uttal och böjningar av lejonkula

Lejonkula synonym, annat ord för lejonkula, vad betyder lejonkula, förklaring, uttal och böjningar av lejonkula.

Vad betyder och hur uttalas lejonkula

Lejonkula uttalas lej|on|kula och är ett substantiv.

Ordformer av lejonkula

Singular

lejonkula
obestämd grundform
lejonkulas
obestämd genitiv
lejonkulan
bestämd grundform
lejonkulans
bestämd genitiv

Plural

lejonkulor
obestämd grundform
lejonkulors
obestämd genitiv
lejonkulorna
bestämd grundform
lejonkulornas
bestämd genitiv

Lejonkula är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lejonkula

  1. Eftersom både Stora och Lilla Bollhuset, förutom Lejonkulan, användes parallellt av kringresande teatersällskap, har teaterverksamheten varit svår att reda ut. Lilla Bollhuset användes bevisligen då och då som tillfällig teaterlokal mellan 1662 och 1686. Lilla Bollhuset öppnades som hovteater 1662, då ett tyskt teatersällskap (det första tyska teatersällskap som uppträdde i Sverige) under ledning av Adamus Koch och Johann Christoff Loner anställdes som "Hans Kongl. Maij:tz Commedianter och Danzmestare". De uppträdde på Lilla Bollhuset och på Stockholms slott fram till 1666, då de ersattes av ett holländskt sällskap under Jan Baptist van Fornenbergh. När Lejonkulan inreddes till teater året därpå flyttades teatern dit. 1682 användes Lilla Bollhuset av ett oidentifierat tyskt teatersällskap, och 1686 av David Müllstreichs teatersällskap. Sebastiano di Scios sällskap uppträdde i Stockholm 1688, och bör ha uppträtt i någon av bollhusen. (källa)
  2. Dän Swänska Theatren var ett svenskt teatersällskap aktivt mellan 1682 och 1691 – i Stockholm från 1686. Sällskapet uppträdde 1686–1689 i Lejonkulan och 1689–1691 i Stora Bollhuset. Det var Sveriges första inhemska teatersällskap och den första svenska teatern. Föreställningarna var offentliga och skådespelarna – enbart män – var studenter som uppträdde utan ersättning. (källa)
  3. I Stockholm höll kungen ett hjorthägn, och flera svenska kungligheter höll exotiska djur som lejon, tigrar och strutsar, men dessa var inte öppna lokaler dit allmänheten hade fritt tillträde, utom möjligen "lejonkulan" invid Stockholms slott Tre kronor, och en isbjörn skänkt av tsar Peter hölls på Helgeandsholmen under 1680-talet i en anläggning som gav den möjlighet att simma i Stockholms ström. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.