Lekmannaombud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lekmannaombud, varianter, uttal och böjningar av lekmannaombud

Lekmannaombud synonym, annat ord för lekmannaombud, vad betyder lekmannaombud, förklaring, uttal och böjningar av lekmannaombud.

Vad betyder och hur uttalas lekmannaombud

Lekmannaombud uttalas lek|manna|om|bud och är ett substantiv.

Ordformer av lekmannaombud

Singular

lekmannaombud
obestämd grundform
lekmannaombuds
obestämd genitiv
lekmannaombudet
bestämd grundform
lekmannaombudets
bestämd genitiv

Plural

lekmannaombud
obestämd grundform
lekmannaombuds
obestämd genitiv
lekmannaombuden
bestämd grundform
lekmannaombudens
bestämd genitiv

Lekmannaombud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lekmannaombud

  1. Det allmänna kyrkomötet bestod av lika många prästerliga ledamöter som lekmannaledamöter och skulle på regeringens kallelse samlas åtminstone vart femte år under ärkebiskopens ordförandeskap, vilket skedde första gången 1868. Biskoparna var självskrivna ledamöter och fram till 1970 hade de teologiska fakulteterna vid Lunds och Uppsala universitet två representanter vardera. Justitieministern och ecklesiastikministern hade yttranderätt. Efter 1893, 1903, 1905 och 1909 års ändringar i kyrkomötesförordningen bestod kyrkomötet av 64 ledamöter, varav hälften lekmän. År 1949 utökades antalet ledamöter till inalles 100, varav 57 lekmän. Det uttalade syftet vid kyrkomötets tillkomst var att detta skulle vara en opolitisk beslutsförsamling, där präster och lekmän möttes för att framlägga "prästernas och församlingarnas gemensamma tanke". Lekmannaombuden skulle uttryckligen representera de församlingar de kom ifrån, inte olika åsikts- eller partigrupper. (källa)
  2. Hassler var under 1936 ledamot av riksdagens andra kammare, invald i Stockholms stads valkrets, och deltog som lekmannaombud i flera kyrkomöten. (källa)
  3. Hälften av de röstberättigade i biskopsvalet är präster och hälften lekmän. Det finns sammanlagt ca 350 präster och lektorer i Borgå stift. Dessutom är lika många lekmän röstberättigade i valet. Lekmannaelektorerna består av stiftsfullmäktiges lekmannamedlemmar (14), stiftets lekmannaombud i kyrkomötet (4), stiftets medlem i kyrkostyrelsen, domkapitlets lagfarna assessor och domkapitlets lekmannamedlem. Församlingarnas kyrkofullmäktige och församlingsråd väljer senast den 2 november 2018 återstående lekmannaelektorer i relation till församlingens medlemsantal. Sammanlagt ca 700 personer har alltså rösträtt i valet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.