Lekperiod Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lekperiod, varianter, uttal och böjningar av lekperiod

Lekperiod synonym, annat ord för lekperiod, vad betyder lekperiod, förklaring, uttal och böjningar av lekperiod.

Vad betyder och hur uttalas lekperiod

Lekperiod uttalas lek|peri|od och är ett substantiv.

Lekperiod betyder:

Ordformer av lekperiod

Singular

lekperiod
obestämd grundform
lekperiods
obestämd genitiv
lekperioden
bestämd grundform
lekperiodens
bestämd genitiv

Plural

lekperioder
obestämd grundform
lekperioders
obestämd genitiv
lekperioderna
bestämd grundform
lekperiodernas
bestämd genitiv

Lekperiod är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Lekperiod på Engelska

  • mating season

Hur används ordet lekperiod

  1. Normalt förekommer två mer framträdande lekperioder under året. Höst och vår leker sillen på ett vattendjup mellan 0 och ner till under 140 meter. Höstlekande strömming, som anses ha dominerat fångsterna fram till mitten på 1900-talet minskade starkt under 1900-talets andra hälft och har visat tecken till att öka först nu på 2000-talet. (källa)
  2. De skotska stammarna av atlantlax företer en delvis annorlunda vandringscykel då olika älvar har olika lekperioder. Skottarna har därmed sportfiske på lax året runt – om än i olika vattendrag. (källa)
  3. Som vattenlevande larver (yngel) äter de alger, växtdelar och smådjur, varför de fungerar som filtrerande renhållare. När de förvandlats och påbörjat sitt landliv äter de maskar, sniglar, spindlar och andra småkryp. De är dessutom själva omtyckta bytesdjur för en rad andra organismer – i vatten blir de ofta föda åt större insektslarver och på land äts de till exempel av olika smådäggdjur och fåglar. Groddjurens levnadssätt och fortplantning har anpassats efter en hög dödlighet i de lägre åldersklasserna. Under den årliga lekperioden producerar exempelvis en åkergrodehona en äggsamling med cirka 1 500 ägg. Av dessa överlever mellan fem och tio fram till vuxen ålder då de själva kan delta i fortplantningen. Resten av honans fortplantningsansträngning det året kommer ekosystemet till del i form av näring och föda. När grodor föds, föds de med gälar. Medan de växer utvecklas lungor som de använder som fullvuxna. (källa)
  4. Färgen är blågrå på ovansidan och röd eller grön på undersidan. Färgerna hos hanen blir kraftigare under lekperioden med rödaktiga sidor, buk och fenor. (källa)
  5. Laken fångas med nät, burar, tinor eller mjärdar. Man kan även fånga lake på krok om beteskroken sänks till bottnen eller nära den. En annan fungerande fångstmetod är långrev. Om man sätter ut burar nära lekplatserna på vintern brukar man få rikliga fångster. Under lekperioden och speciellt nattetid kan man nå framgång med pilkfiske av lake. Under lektiden uppskattas speciellt honorna på grund av deras rikliga rommängd. Rommen anses vara en stor delikatess. Även lakens lever är delikat och en bra A-vitaminkälla. Tyvärr kan det finnas parasitdjur i levern, men om man tar bort dessa innan tillredning så är levern fullt ätbar och den har inte skadats av parasiterna. Lakens kött är delikat och nuförtiden äts den året runt. Tidigare trodde många att man enbart skulle äta lakar som fångats på vintern då köttet skulle vara dåligt andra tider på året. Som med all annan fisk krävs det att laken är färsk vid åderlåtningen så att köttkvaliteten inte blir lidande. Laken kräver en något längre tillredningstid än andra fiskar. (källa)
  6. Rödspättan leker vanligtvis nära kusten under vintern till vårvintern beroende på geografisk vistelseort. I Nordsjön under januari till april, i Barents hav under mars till maj, i Östersjön kan lekperioden sträcka sig ända från oktober till mars, om vattnet är tillräckligt salt för lek (minst 10–12 ‰). Honan lägger mellan 50 000 och 500 000 ägg. Dessa kläcks efter 10–20 dagar. Larverna är till en början pelagiska och simmar som vanliga fiskar med buken neråt, men vid en ålder av omkring 1–2 månader börjar vänstra ögat vandra åt höger, och de börjar simma med vänstra sidan neråt. Strax därefter söker de sig till botten på grunt vatten. Då mörknar också högersidan, medan vänstersidan blir färglös. (källa)
  7. Lekperioden varierar i olika delar av utbredningsområdet, med en senare början på året längre norrut. Honorna lägger stora mängder ägg, uppskattningsvis cirka 50 000–60 000 stycken, som kläcks efter två till fyra dagar. Ynglen, som lever pelagiskt, är vid kläckningen cirka fyra millimeter långa. (källa)
  8. Lekperioden infaller under mars till maj. Under denna vaktar hanen ägg från flera honor i ungefär en månad tills de kläcks. Ynglen uppehåller sig på grund vatten, dolda bland alger. (källa)
  9. Spiggar uppvisar ofta stor omsorg om sin avkomma och hanen bygger under lekperioden ett bo av växtdelar på bottnen eller i undervattensvegetationen, till vilket han lockar honan. Efter att honan lagt ägg i boet befruktar hanen dessa och vaktar och sköter sedan om äggen tills de kläcks, och även ynglen passas ofta av hanen en tid efter kläckningen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.