Leta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder leta, varianter, uttal och böjningar av leta

Leta synonym, annat ord för leta, vad betyder leta, förklaring, uttal och böjningar av leta.

Synonym till leta

Andra språk

Leta på Engelska

  • look - look for a friend, look for a job

Hur används ordet leta

  1. Fyndet har väckt Elliots och pappa Rickards intresse för arkeologi ytterligare då de snart kommer att vara på plats i Kalmarsundsparken igen för att leta vidare efter flera fynd bland arkeologernas uppgrävda högar. (källa)
  2. Det var en gång en konung, som med skiftande seger och nederlag, men alltid med ära styrde sitt diktarrike. Han hade slott, borgar och katedraler, mörka, gavlade gator och vårgröna hagar han hade en prinsessa, lika trolsk som elak, visa filosofer, fräcka narrar och larmande pöbel, med ett ord allt, som till en väl ordnad poetstat kunde höra, då han plötsligt en festkväll lämnade alltsammans i sticket för att som resande scholar draga ut och leta den vises sten. Förgäves skickades gråskäggiga sändebud till den skumma studiekammare, där han glömde bort åren bland Paracelsus' deglar och retorter. "Sire", sade de, "vänd hem igen. Ert rike väntar er. Äreporten är redan rest. Fontänerna rinna med vin. Narren har fått en ny våd scharlakan i sin kolt, och prinsessan står med solrosen i handen vid tornfönstret och väntar." Men alkemisten hörde dem ej. Brygderna och dekokterna upptogo hans tankar. Där hemma i diktarriket växte gräset över gångarna. Ljusen slocknade. Prinsessan blev så rynkig, att all hennes elakhet på långt avstånd kunde läsas ur ansiktet. Landet föll i lägervall. Och den vises sten? Vem har hittat den. (källa)
  3. Ibland kan också gallstenar leta sig ut i gallgångarna och täppa till, vilket förhindrar galla att flöda ut i tolvfingertarmen. Detta medför gulsotsliknande symtom (hud och ögonvitor färgas gula) och är ett akut tillstånd. Operation, eller ERCP, blir då aktuellt. (källa)
  4. I de kallare områdena sover grävlingen under vintern i perioder som sträcker sig frånågra dagar till flera månader, beroende på väder och temperatur. Under denna period sänks inte kroppstemperaturen i så stor utsträckning men metabolismen sänks och den lever på en uppbyggd fettreserv. Denna form av vintersömn betecknas oftast inte som hibernering och ibland kan de vintertid bege sig ut för att leta föda, vilket oftast sker vid plusgrader. Det förekommer att grävlingar delar mat eller gryt med rävar men vanligtvis håller de ett visst avstånd till varandra. (källa)
  5. Guldrush betecknar en period då många personer får guldfeber och samtidigt beger sig till ett område för att leta guld. USA upplevde under pionjärtiden många guldrusher, såsom i Kalifornien 1848–1849 och Alaska 1898. (källa)
  6. Hammarhajen är känd för och uppkallad efter, sin avvikande huvudform, som liknar en hammare med ögonen längst ut på slagytorna. Man tror att det kan bero på att djuret får en bättre stereoeffekt av sina elektromagnetiska sensorer. Man vet att hammarhajen är mycket bra på att leta upp djur som döljer sig i bottenslammet. Eventuellt kan huvudformen även ha hydrodynamiska fördelar. (källa)
  7. Inmuta, en äldre term för att ansöka om rätten att leta efter gruvfyndigheter (exempelvis malm, guld, koppar, silver, o.s.v) hos en myndighet. För inmutaren (d.v.s. personen som fårätten) tillkommer enligt lag rätten att förvärva och bearbeta fynden. Idag ansöker man om "undersökningstillstånd" hos Bergsstaten som är den myndighet som handhar tillstånd för prospektering och gruvnäring. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.