Likalönsprincip Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder likalönsprincip, varianter, uttal och böjningar av likalönsprincip

Likalönsprincip synonym, annat ord för likalönsprincip, vad betyder likalönsprincip, förklaring, uttal och böjningar av likalönsprincip.

Vad betyder och hur uttalas likalönsprincip

Likalönsprincip uttalas lika|löns|princip och är ett substantiv.

Ordformer av likalönsprincip

Singular

likalönsprincip
obestämd grundform
likalönsprincips
obestämd genitiv
likalönsprincipen
bestämd grundform
likalönsprincipens
bestämd genitiv

Plural

likalönsprinciper
obestämd grundform
likalönsprincipers
obestämd genitiv
likalönsprinciperna
bestämd grundform
likalönsprincipernas
bestämd genitiv

Likalönsprincip är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet likalönsprincip

  1. På ett ombudsmöte i SAF 1903 hade röster höjts för löneskillnader mellan män och kvinnor. Denna kännedom ledde till att lärarinnor runt om i landet började organisera sig och ett mer riksomfattande samarbete mellan kvinnorna inleddes. De som argumenterade för borttagandet av likalönsprincipen menade att kvinnorna hade mindre behov av pengar, att folkskolan bör följa samma mönster som andra yrkesgrupper där kvinnor har lägre lön och att männen orkade med tyngre klasser och bör därför betalas mer. Röster i riksdagen uttryckte även att en alltför långt gången feminisering i läraryrket bromsade professionaliseringen. Genom att ge männen högre löner kunde man behålla dem i läraryrket och professionaliseringen skulle inte bromsas. Istället för en likalönsprincip presenterades en lika-förmånligt-ställda princip. Krav hade länge ställts på att lärarna skulle få högre löner vilket kunde genomföras genom att överge likalönsprincipen och därmed offra kvinnorna. (källa)
  2. Matfusket var utbrett i Stockholm vid förra sekelskiftet. I Svenska Hem skulle medlemmarna kunna lita på maten. Det skulle säljas goda varor till rimliga priser. Kunderna fick återbäring på sina inköp. De kunde också få färdiglagad mat och varor hemsända. Svenska Hem ordnade matlagningskurser, gav ut Sveriges första konsumenttidning och hyrde ut dammsugare. Kvinnliga butiksföreståndare anställdes i samtliga butiker. Personalen betalades enligt likalönsprincip och fick del i vinsten. Vid slutet av 1907 uppgick medlemsantalet till 1 100. Enligt Svenska Hems medlemsförteckning uppgick antalet medlemmar den 31 december 1915 till 3 134. (källa)
  3. Louise von Bahr var starkt engagerad i de kvinnliga gymnastikdirektörernas arbetsförhållanden. Hon var ordförande i deras intresseförening Föreningen GCI under 19 år, 1917–1935, och i satt föreningens styrelse från 1908. Som ordförande i Föreningen GCI engagerade hon sig främst i gymnastikdirektörernas löne- och arbetsvillkor, vilka hon ansåg försämrades på grund av att staten utexaminerade alltför många gymnastikdirektörer. Hon argumenterade även för likalönsprincipen mellan kvinnor och män. Hennes engagemang för gymnastikdirektörernas arbetsvillkor gjorde henne också till en stark kritiker av den uppdelning av gymnastikutbildningen som skedde i samband med GCI:s omorganisering 1934. Denna innebar att gymnastikdirektörernas dubbla yrkesbehörighet, att vara både sjukgymnast och gymnastiklärare, försvann. Det försämrade de enskilda kvinnornas försörjningsmöjligheter och handlingsutrymme. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.