Likbärare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder likbärare, varianter, uttal och böjningar av likbärare

Likbärare synonym, annat ord för likbärare, vad betyder likbärare, förklaring, uttal och böjningar av likbärare.

Vad betyder och hur uttalas likbärare

Likbärare uttalas lik|bär|are och är ett substantiv.

Ordformer av likbärare

Singular

likbärare
obestämd grundform
likbärares
obestämd genitiv
likbäraren
bestämd grundform
likbärarens
bestämd genitiv

Plural

likbärare
obestämd grundform
likbärares
obestämd genitiv
likbärarna
bestämd grundform
likbärarnas
bestämd genitiv

Likbärare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet likbärare

  1. Sändh hade ett fyrtiotal anställningar på några få år. Han var bland annat till sjöss i två omgångar. Han arbetade som mentalvårdare, grovarbetare, likbärare, låssmed, hamnarbetare, tryckerilärling, tillverkare av skyltdockor, bonddräng i Ångermanland och mycket annat. År 1958 reste han som scenarbetare med Knäppupprevyn med Karl Gerhard, Martin Ljung m.fl. Han utbildade sig till smed och svetsare och gick ett antal yrkeskurser. (källa)
  2. Efter epidemier av hjärnhinneinflammation och pest, 1583 respektive 1585, dömdes i en häxprocess 1585 stadens likbärare Melchior Schimpf och hans hustru Ursula till döden på bål, för att genom förbannelser ha orsakat pestepidemin. (källa)
  3. Man utsåg även personer, som skulle ta hand om de sjuka – Börta Arvidsdotter i Höjer och Stina Jansdotter i Kyrkekareby skulle tjänstgöra som sjuksköterskor och Sven Hjort, John Esbjörnsson i Solbräcke, Andreas Nilsson i Lilla Bollestad och Hans Punkt i Stora Torp som sjuk- och likbärare. Dessutom skulle för att täcka de eventuella kostnaderna uttas en riksdaler på varje mantal och fyra skilling av varje torpare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.