Vad betyder och hur uttalas likfärd
Likfärd uttalas lik|färd.
Ordformer och varianter av likfärd
Singular
- likfärd
- obestämd grundform
- likfärds
- obestämd genitiv
- likfärden
- bestämd grundform
- likfärdens
- bestämd genitiv
Plural
- likfärder
- obestämd grundform
- likfärders
- obestämd genitiv
- likfärderna
- bestämd grundform
- likfärdernas
- bestämd genitiv
Likfärd är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet likfärd
Dagens corps-de-logi stod färdigt 1802 efter ritningar av arkitekt Carl Christoffer Gjörwell den yngre. Egendomen köptes 1819 av greve Per Gustaf af Ugglas som lät renovera bebyggelsen. Timmerhuset brädkläddes och målades. Påkostade tapeter importerades från England och Frankrike. Af Ugglas dotter Teresine fick godset som hemgift då hon 1840 gifte sig med friherre Carl Emanuel Cederström. Paret fick tre söner, varav Gustaf Cederström blev den mest namnkunnige. Han utbildade sig till konstnär och målade bland annat Karl XII:s likfärd. Av de två versionerna som finns av tavlan målades den senare på Krusenberg 1884. Den finns sedan dess att se på Nationalmuseum i Stockholm.
Von Fersen gjorde karriär i både militären, hovet och inom politiken. Från 1793 till 1802 var han överstekammarjunkare, och därefter från 1802 till 1810 överstekammarherre vid hovet. Han ingick i det följe som 1810 välkomnade den nye tronföljaren Karl August till Sverige. Han närvarade också vid dennes likfärd senare samma år.
Karl XII:s likfärd är en målning av Gustaf Cederström, utförd i Paris 1878, som hänger på Göteborgs konstmuseum. Cederström gjorde även en kopia av målningen 1884 som hänger på Nationalmuseum.
Hyrrokin nämns även kort med namn i Skáldskaparmál samt i en lista över trollkvinnor skapad av en anonym skald. I dikten Húsdrápa, av Úlfr Uggason, finns en referens till Hyrrokkin, dock med kenningen Hild. Att Uggason syftar på Hyrrokkin framgår av myten kring Balders likfärd som nämns i poemet.