Vad betyder och hur uttalas likpredikan
Likpredikan uttalas lik|pre|dik|an.
Ordformer och varianter av likpredikan
Singular
- likpredikan
- obestämd grundform
- likpredikans
- obestämd genitiv
- likpredikan
- bestämd grundform
- likpredikans
- bestämd genitiv
Plural
- likpredikningar
- obestämd grundform
- likpredikningars
- obestämd genitiv
- likpredikningarna
- bestämd grundform
- likpredikningarnas
- bestämd genitiv
Likpredikan är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet likpredikan
Fram till början av 1900-talet hölls hela begravningsakten vid den öppna graven på kyrkogården och det kortare griftetalet hölls då där. För bara cirka 100 år sedan kunde också istället ofta hållas likpredikan från predikstolen i anslutning till begravningen som oftast ägde rum på söndagar.
Det var vanligt förr, från 1650-talet och fram till 1800-talet, att de familjer som hade råd tryckte hela likpredikan hos ett boktryckeri. Idag finns tusentals likpredikningar bevarade. Det var vanligt att man även infogade en kort biografi som berättade om den avlidnes liv och yrkesverksamhet, föräldrar och ibland även far- och morföräldrar, samt den avlidnes make/maka och deras barn. Den religiösa predikan kunde bestå av upp till 20–30 sidor med böner med mera som skulle ge de sörjande hjälp till en värdig sorg av sin avlidne familjemedlem.
Göran Stenberg, Döden dikterar. En studie av likpredikningar och gravtal från 1600- och 1700-talen. Atlantis 1998.