Lillklocka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lillklocka, varianter, uttal och böjningar av lillklocka

Lillklocka synonym, annat ord för lillklocka, vad betyder lillklocka, förklaring, uttal och böjningar av lillklocka.

Vad betyder och hur uttalas lillklocka

Lillklocka uttalas lill|klocka och är ett substantiv.

Ordformer av lillklocka

Singular

lillklocka
obestämd grundform
lillklockas
obestämd genitiv
lillklockan
bestämd grundform
lillklockans
bestämd genitiv

Plural

lillklockor
obestämd grundform
lillklockors
obestämd genitiv
lillklockorna
bestämd grundform
lillklockornas
bestämd genitiv

Lillklocka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lillklocka

  1. På samma plats som dagens kyrka fanns tidigare en mindre träkyrka, troligen uppförd 1544. Den föregicks av en medeltida träkyrka, från vilken en primklocka är bevarad. Även lillklockan är medeltida. (källa)
  2. Lillklockan har inskriptionen: Skänkt till Norums kyrka 1926. Evolemus ad aeterna gaudia ("låt oss svinga oss till den eviga glädjen"). Den har grundtonen h i tredje oktaven. (källa)
  3. 1721 förstörs en äldre klockstapel vid ryssarnas härjningar och ersätts med en ny 1730. Den var massivt bygd av grova furubjälkar och med spånbeklädnad i likhet med kyrkan. 1768 finns en utgift bokförd för en kyrkklocka om 660 Dlr, denna tjänstgör nu som lillklocka i nya kyrkan. I nya kyrkans storklocka ingöts en äldre klocka (som blivit spräckt) från gamla kyrkan. (källa)
  4. Den ursprungliga kyrkan i Lerdala verkar enligt Johan Peringskiölds teckning vara en mindre romansk kyrkobyggnad från 1200-talet bestående av långhus, kor och absid i öster. Ett vapenhus har troligen något senare tillbyggts vid södra sidan, liksom en sakristia på norra sidan i anslutning till koret. Kyrkan saknar torn. Sydväst om kyrkan var enligt Perningskiöld en fristående klockstapel belägen. Denna var inklädd med bräder och försedd med en hög spira. Under 1700-talet gjorde omfattande förändringar av kyrkobyggnaden. 1751 skedde en tillbyggnad av koret som blev åttkantigt och något bredare än långhuset. 1768 påbyggdes tornet över långhusets västra sida. Det försågs med en hjälmformad huv samt en mindre flersidig lanternin med en spira krönt av ett kors. Från klockstapeln som tjänat ut flyttades till tornet kyrkans båda klockor - Lillklockan troligen från 1200-talet och storklockan gjuten 1782 av N Billsten, Skara. (källa)
  5. Lillklockan är av samma typ som den i Saleby kyrka och sannolikt från 1200-talets förra häft. Den har två tomma skriftband och inga andra märken. (källa)
  6. Storklockan är gjuten 1739 och lillklockan 1733, båda i Göteborg och båda har inskription. (källa)
  7. Lillklockan, gjuten 1751. (källa)
  8. Lillklockan är av en senmedeltida typ som saknar inskrifter. (källa)
  9. Vid ingången i väster finns ett sidoställt klocktorn av tegel som genombryts av en hög och smal rundbågig öppning där två kyrkklockor hänger fritt. Kyrkklockorna, som är samtida med kyrkan, är tillverkade av Bergholtz klockgjuteri. Kyrkklockorna klingar i f och ass. Storklockan väger 1 ton och bär ett citat från psalmen Härlig är jorden, en av Sveriges mest kända psalmer. Lillklockan väger cirka 600 kilo och den används ensam vid tacksägelse och begravning. (källa)
  10. I tornet finns två klockor. Storklockan omgöts 1771 i Skara. Lillklockan uppsattes 1926. Klockringningen har sedan 1962 eldrift. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.