Ljusstyrka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ljusstyrka, varianter, uttal och böjningar av ljusstyrka

Ljusstyrka synonym, annat ord för ljusstyrka, vad betyder ljusstyrka, förklaring, uttal och böjningar av ljusstyrka.

Vad betyder och hur uttalas ljusstyrka

Ljusstyrka uttalas ljus|styrka och är ett substantiv.

Ordformer av ljusstyrka

Singular

ljusstyrka
obestämd grundform
ljusstyrkas
obestämd genitiv
ljusstyrkan
bestämd grundform
ljusstyrkans
bestämd genitiv

Plural

ljusstyrkor
obestämd grundform
ljusstyrkors
obestämd genitiv
ljusstyrkorna
bestämd grundform
ljusstyrkornas
bestämd genitiv

Ljusstyrka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ljusstyrka

  1. Absolut magnitud – ett mått på en stjärnas verkliga ljusstyrka. (källa)
  2. Bibehållen ljusstyrka och ljusfärg. Till skillnad från lysrör, lågenergilampor, lysdiodlampor och gasurladdningslampor som långsamt tappar ljus vartefter de åldras och kan förändras i färgton, behåller halogenlampan sin ursprungliga ljusfärg och ljusstyrka under hela livslängden. (källa)
  3. Det är ingen avgörande skillnad i principen för ett objektiv som används i en stillbildskamera, en videokamera, ett teleskop, mikroskop, eller annan utrustning, men detaljutformningen och konstruktionen är olika. Ett objektiv kan vara fast monterat på en kamera, eller det kan vara utbytbart med andra objektiv av olika brännvidder, ljusstyrkor och andra egenskaper. Några av de vanliga typerna av kameralinser inkluderar ultravidvinkelobjektiv, vidvinkelobjektiv, objektiv med en fast brännvidd ("prime lens"), objektiv med manuell eller automatisk fokusering etc. (källa)
  4. Teknikens användning för TV är kopplad till en roterande skiva med en hålspiral. Ljuset till bilden alstras i enkla apparater med en glimlampa, vars ljus kan direktmoduleras. Eftersom den gav låg ljusstyrka prövade man att ersätta den med en stark vanlig lampa – till exempel en kvicksilverlampa – vars ljusflöde sedan modulerades i takt med tevesändningen av Kerrcellen. Denna cell är nämligen tillräckligt snabb för att reagera på ljusvariationerna i tevebilden, när denna "skannas fram" av hålskivan (vilken för övrigt brukar kallas Nipkowskiva). (källa)
  5. I samband med synperception är kontrast en stark skillnad i färg eller ljusstyrka som gör ett objekt urskiljbart gentemot andra objekt eller gentemot en bakgrund. Begreppet används även i överförd betydelse om andra sinnesintryck. I andra sammanhang, till exempel litterära framställningar, betyder kontrast en starkt framträdande olikhet som ibland övergår till en motsats. (källa)
  6. Krypton används i en del glödlampor då krypton har lägre värmeledningsförmåga än argon och ger glödtråden högre temperatur och ljusstyrka. Krypton används också i värmeisolerande fönster på grund av sin låga värmeledningsförmåga. (källa)
  7. Kvicksilverlampa är en ljuskälla av typen gasurladdningslampa. Lampan behöver en särskild armatur för att tändas. Kvicksilverlampan har vanligtvis en beläggning av fosfor på insidan av glaset, för att omvandla UV-strålar till synligt ljus. Detta förbättrar färgåtergivningen, eftersom lampan annars saknar rött ljus. Glaset ger även skydd mot UV-strålarna som lampan avger. Om UV-skyddet på något sätt har skadats kan gatlyktans skärm bli gulfärgad, om skärmen är av plast. Dessutom får lampan en mer turkosaktig färg. Lampan går sällan sönder helt, men tappar efter ett tag ljusstyrka samtidigt som den använder lika mycket energi. Det finns även så kallade blandljuslampor som är en kvicksilverlampa med en glödtråd inuti som fungerar som strömbegränsare. (källa)
  8. Ljusflöde är en fysikalisk storhet som anger ett mätetal för ljuseffekt och har SI-enheten lumen. Medan ljusstyrka (som mäts i candela) är ett mått på hur mycket ljus som sänds ut i en viss riktning, är ljusflödet är det totala ljuset som sänds ut över en rymdvinkel. I allmänhet behöver man då integrera över rymdvinkeln, vilket ger. (källa)
  9. Ljusstyrka är en fotometrisk storhet för att mäta hur mycket ljus som strålar ut i en viss riktning från en ljuskälla. SI-enheten för ljusstyrka är candela och har symbolen cd. En stearinljuslåga med en diameter på 25 mm har en ljusstyrka på ungefär 1 cd. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.