Synonym till lodjur
Vad betyder och hur uttalas lodjur
Lodjur uttalas lo|djur.
Ordformer och varianter av lodjur
Singular
- lodjur
- obestämd grundform
- lodjurs
- obestämd genitiv
- lodjuret
- bestämd grundform
- lodjurets
- bestämd genitiv
Plural
- lodjur
- obestämd grundform
- lodjurs
- obestämd genitiv
- lodjuren
- bestämd grundform
- lodjurens
- bestämd genitiv
Lodjur är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet lodjur
Folkligt kallades lodjur förr för göpa, vilket lever kvar i Västvärmland samt i det jamska snarlika namnet gaupe, vilket också är det norska trivialnamnet på djuret. I Västergötland har den kallats gjöba och i Bohuslän katte-, varge- eller rävegöba. Alla dessa namn har ursprung i fornnordiskans glypa vilket ungefär betyder "slukhals" och kan jämföras med uttrycket "glupande aptit".
Genom tiderna har det funnits en mängd hagelkalibrar, och finns väl så fortfarande på sina håll. I Sverige är det kalibrarna 12, 16 och 20 som är använda i någon större omfattning vid jakt och skytte. Dessa tre kalibrar anses i stort jämbördiga och de får i Sverige användas till jakt på de djurarter som får jagas med klass 3 och 4 kulvapen + rådjur och lodjur. Klenare hagel kalibrar som 24 och 28 får användas till viss jakt här i landet, men är ovanliga.