Lok Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lok, varianter, uttal och böjningar av lok

Lok synonym, annat ord för lok, vad betyder lok, förklaring, uttal och böjningar av lok.

Synonymer till lok

Vad betyder och hur uttalas lok

Lok uttalas lok och är ett substantiv -et; pl. lok.

Lok betyder:

Ordformer av lok

Singular

lok
obestämd grundform
loks
obestämd genitiv
loket
bestämd grundform
lokets
bestämd genitiv

Plural

lok
obestämd grundform
loks
obestämd genitiv
loken
bestämd grundform
lokens
bestämd genitiv

Lok är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Lok på Engelska

  • engine, locomotive - steam engine, engineer

Hur används ordet lok

  1. Redan i början av 1900-talet fick ångloken konkurrens av ellok men det som slutligen ersatte ångloken var dieselloket. Under andra halvan av nittonhundratalet kom ångloken att föra en allt mer undanskymd tillvaro och nu finns de endast kvar inom museiverksamhet. (källa)
  2. Omformarlok som omvandlar enfas till trefas. En uppfinning av Kalman Kando. (källa)
  3. Lok (oftast skrivet LOK) är en svensk nu metal-grupp från Partille utanför Göteborg som var verksam 1995–2002. I januari 2019 meddelade medlemmarna att de börjat repa tillsammans och att de avser spela på några festivaler under sommaren samma år. Detta för att fira 20-årsjubileet av utgivningen av debutalbumet Naken, blästrad och skitsur. De har även gjort en egen öl som de kallar för Naken, blästrad och skitsour. (källa)
  4. På danska sidan definierades speciellt, att med frem menades rörelse i riktning från färjan, och tilbage i riktning mot färjan. Ett växellok har koppel i bägge ändar, och kan vid växling vara vänt si eller så, varför det från lokförarens synpunkt inte är entydigt hur lokets körriktning A och riktning B ska verkställas. (källa)
  5. På 1800-talet kunde ångloken inte gå så lång sträcka innan de måste bytas ut för tidskrävande lastning av kol, vatten och tömning av aska m.m. Det var lättare att byta lok på en säckstation, bara att ansluta ett lok i andra änden, därför hade man inget emot säckstationer järnvägstekniskt. För passagerarna är säckstationer praktiska eftersom man kan nå spåren utan att behöva gå i trappor eller över spåren. På större linjer undviker man att låta passagerarna gå över spåren, och trappor behövs då på icke-säckstationer, ibland finns rulltrappor. (källa)
  6. Spårfordon, eller bara fordon, är vagnar eller lok avsedda för trafik på ett järnvägsspår och ska godkännas av en tillsynsmyndighet. Spårfordonen kan vara: Storfordon, som med säkerhet kortsluter spårledningar och därför kan ge hindervarning i säkerhetssystemet. (källa)
  7. En modelljärnväg är en skalmodell av en järnväg med dess lok, järnvägsvagnar och räls i förminskad skala. För att betraktas som en modelljärnväg krävs att dessa lok och vagnar kan röra sig längs rälsen. I modelljärnvägen kan det också ingå modeller av stationshus, godsmagasin, lokstall med mera. Även det landskap som järnvägen löper igenom kan återges. (källa)
  8. Den 19 oktober 1991 hade programmet premiär i TV4 och man insåg inte då att detta var starten på en enorm framgång. Programledare var då också Leif "Loket" Olsson, och inför första programmet såldes 75 000 lotter. (källa)
  9. Ett lokstall är en byggnad avsedd för underhåll, reparation och förvaring av lokomotiv och järnvägsvagnar. (källa)
  10. Järnvägshistoria avser främst tiden efter att ånglok på allvar började användas i mitten av 1800-talet, men även före dess fanns det spårbanor för att underlätta transport. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.