Vad betyder och hur uttalas lokalförsvar
Lokalförsvar uttalas lok|al|för|svar.
Ordformer och varianter av lokalförsvar
Singular
- lokalförsvar
- obestämd grundform
- lokalförsvars
- obestämd genitiv
- lokalförsvaret
- bestämd grundform
- lokalförsvarets
- bestämd genitiv
Lokalförsvar är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet lokalförsvar
Milizia Contraerea/Milizia Artiglieria Marittima - Luftvärnsmilisen och kustarillermilisen bestod tillsammans av cirka 90 000 personer vilka fungerade som ett hemvärnsliknande lokalförsvar vilka bemannade luftvärns- respektive kustartilleribatterier. De bestod av över- och underåriga samt fälttjänstodugliga.
Andra världskriget: I och med försvarsbeslutet 1942 avskaffades den svenska Landstormen, och där med även Landstormsrörelsen som Lottakåren var del av. Avskaffningen var dock menad som en reformation och istället togs lokalförsvaret över av det då nybildade hemvärnet och Lottakåren blev en fristående organisation.
1885 inrättades Landstormen som ett värnpliktsuppbåd för lokalförsvar och bevakningsuppgifter. Som en del av den svenska hären skulle landstormen ha obligatoriska övningar, vilka före första världskrigets utbrott 1914 genomfördes i liten omfattning. På initiativ av främst civila personer, vilka saknade militär utbildning, men som utsetts till befäl i landstormen, bildades föreningar för utbildning av befäl. Den 5 juli 1912 beslöt 18 av landets landstormsföreningar vid en kongress att bilda Sveriges landstormsföreningars riksförbund.
I samband med skyddskårernas upplösning enligt vapenstilleståndsavtalet av 1944 återinförde försvarsväsendet det enbart på militärdistrikt baserade territorialsystemet. Detta system har förnyats under årens lopp och fått allt flera uppgifter. År 1993 indelades landet ur försvarssynpunkt i tre militärområden: Norra, Västra och Östra försvarsområdet, vilka i sin tur är indelade i 12 militärlän. Detta innebär att Finlands försvar idag baserar sig på territoriellt lokalförsvar och militär kriskontroll. De lokala trupperna omfattar 7 infanteribrigader, 29 avdelta bataljoner och 170 lokalförsvarsenheter, de nya landskapstrupperna medräknade, vapenslagstrupper och avdelta enheter med syfte att uppnå ett täckande försvar och skydd av viktiga objekt över hela landet.