Lokalrevy Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lokalrevy, varianter, uttal och böjningar av lokalrevy

Lokalrevy synonym, annat ord för lokalrevy, vad betyder lokalrevy, förklaring, uttal och böjningar av lokalrevy.

Vad betyder och hur uttalas lokalrevy

Lokalrevy uttalas lok|al|re|vy och är ett substantiv.

Ordformer av lokalrevy

Singular

lokalrevy
obestämd grundform
lokalrevys
obestämd genitiv
lokalrevyn
bestämd grundform
lokalrevyns
bestämd genitiv

Plural

lokalrevyer
obestämd grundform
lokalrevyers
obestämd genitiv
lokalrevyerna
bestämd grundform
lokalrevyernas
bestämd genitiv

Lokalrevy är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lokalrevy

  1. I dag är revygenren mer sällsynt på de stora teaterscenerna. Revy spelas ytterst sporadiskt i storstäderna. Revytraditionen hålls i stort sett vid liv av amatörsällskap, vars uppsättningar brukar kallas lokalrevy, oftast i form av nyårsrevyer med premiär på själva nyårsafton eller strax efter. (källa)
  2. De första revyerna lockade en publik på 5 000–6 000 personer, och det var först i mitten av 1980-talet som Flacks revyer blev riksbekanta och folk började vallfärda till Örebro för att skratta åt Hjalmar. Det som från början var en liten lokalrevy växte till något stort och blev så småningom en institution i svenskt nöjesliv. Professionella artister engagerades till revyerna, bland andra Berit Carlberg, Anna Sundqvist, Gunilla Åkesson och Sven Erik Vikström. (källa)
  3. Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige belönar varje år en skicklig revyförfattare med utmärkelsen Povels penna. (källa)
  4. Begreppet bondkomik är nära besläktat med buskis. Bondkomiken har ansetts vara aningen mer rumsren än buskishumorn. En bondkomiker nöjer sig i regel med att sjunga och berätta om dråpliga händelser och situationer, i buskisen gestaltar man det med hjälp av yttre attribut. Bondkomiska inslag förekommer ännu i många lokalrevyer. Peter Flacks revyfigur Hjalmar Berglund är en gestalt med typiska drag av bondkomik, även om "fräckisarna" i hans fall har en framträdande plats. (källa)
  5. Hatten är ett pris för revynummer i Karl Gerhards anda som instiftades 2011 och är ett samarbete mellan Karl Gerhardsällskapet och organisationen Lokalrevyer i Sverige. Utdelningen sker i samband med LIS årligen återkommande evenemang Revy-SM i augusti varje år. Priset består av äran och en hattask. (källa)
  6. Det sägs ibland att texten till Gällivarevisan är skriven av Liikavaara-Frans, men enligt Norrlåtar som spelat in den på skiva är texten skriven av Helmer Andersson. Helmer Andersson är registrerad upphovsman hos STIM. Helmer Andersson, född i Kiruna 1913, var yrkeslärare i Malmberget från 40-talet fram till senare delen av 70-talet. Förutom Gällivarevisan har han skrivit flera texter i liknande jargong. Han framförde också själv Gällivarevisan vid flera tillfällen, såsom till exempel examensfester för yrkesskoleeleverna och deras lärare. Han sjöng den med hittills oöverträffad bravur, förmodligen därför att han under uppväxten i Kiruna blivit väl insatt i den finsk/tornedalska brytningen. I sin ungdom medverkade han i lokalrevyer. Helmer Andersson dog 1987. (källa)
  7. Efter skolgång vid läroverket i Västerås fick han anställning vid ASEA där. Hösten 1906 började han arbeta på postorderfirman Åhlén och Holm i Insjön. Han blev här bekant med tryckeriföreståndaren Ragnar Åkerblom, som skrev lokalrevyer och uppträdde som bondkomiker. Ragnar Johansson och Ragnar Åkerblom blev senare partner i artistduon Hammarlund och Schröder. (källa)
  8. Stikkan Anderson växte upp i ett litet hus vid torget i Hova i Västergötland. Han växte upp under knappa, utsatta förhållanden som oäkta son till sin ensamstående mamma Ester. Vid huset där han växte upp finns idag en byst av honom. Abba sjöng inför hans 50-årsdag in låten "Hovas vittne" som maxisingel. Han började tidigt med små affärsverksamheter, bland annat hade han hand om kiosken på idrottsplatsen i Hova. Han arbetade sedan i en diversehandel. Han fick redan som femåring en grammofon med sex inspelningar och i tonåren en gitarr av sin mamma och började uppträda med visor och deltog i lokalrevyer. Han tog en korrespondenskurs i gitarr. Han började i tonåren att skriva låtar och kom i kontakt med Ulf Peder Olrog som uppmuntrade den unge Anderson och kom med tips. Han gick på Ingesunds folkhögskola 1949–1951 och var bland annat med i revyn Grädde på moset. Under tiden i Värmland arbetade han extra på Konsum. Det var också under denna tid som han träffade Boo Kinntorph och Bengt Bernhag som han kom att samarbeta med framöver. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.