Luciatåg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder luciatåg, varianter, uttal och böjningar av luciatåg

Luciatåg synonym, annat ord för luciatåg, vad betyder luciatåg, förklaring, uttal och böjningar av luciatåg.

Vad betyder och hur uttalas luciatåg

Luciatåg uttalas lucia|tåg och är ett substantiv -et; pl. luciatåg.

Ordformer av luciatåg

Singular

luciatåg
obestämd grundform
luciatågs
obestämd genitiv
luciatåget
bestämd grundform
luciatågets
bestämd genitiv

Plural

luciatåg
obestämd grundform
luciatågs
obestämd genitiv
luciatågen
bestämd grundform
luciatågens
bestämd genitiv

Luciatåg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet luciatåg

  1. Ett luciatåg är ett tillfälligt sammansatt följe som uppför en traditionell svensk musikalisk föreställning inom givna ramar. Luciatåg förekommer enbart vid luciatid, särskilt på morgonen på luciadagen den 13 december.
  2. Att klä ut barn till kristna helgon i december förekom i någon mån under medeltiden: Det är känt att medeltida skolor utsåg någon elev till årets sankt Nikolaus strax före 6/12, och vederbörande brukade få sitta i kyrkokoret tillsammans med kanikerna till och med en barnfest på Värnlösa barns dag några veckor senare. Seden utgör en parallell till luciatåget, men är däremot sannolikt inte en direkt historisk förlaga till luciatåget.
  3. Sedvanan att en kvinna klär sig i vitt, sjunger, samt bär en ljusstake och frukost på sängen på luciadagen (13/12) är känd från Västergötland 1764. Sedvanan skilde sig från dagens luciatåg på flera punkter: Kvinnan bar inte krona, hon åtföljdes inte av ett tåg, firandet hade inte någon fast sångrepertoar, och luciauppvaktningen hörde hemma i sovrummet, snarare än i offentligheten.
  4. Traditionen med luciatåg i modern mening uppstod i Sverige under slutet av 1800-talet, sannolikt genom att assimilera sedvanor tidigare knutna till trettondedagshelgens (5-6/1) gamla djäknespel, och har därefter spritts till andra nordiska länder. Föreningen mellan luciauppvaktning och djäknespel var dock inte total: Tre av djäknespelets traditionella gestalter – Jungfru Maria (spelad av en man), Josef från Nasaret och Judas Iskariot – ingår vanligtvis inte i luciatåget (såvida inte Hjalmar Gullbergs Den heliga natten skall läsas upp). Det moderna luciatåget skiljer sig även från 1600-talets djäknespel och 1700-talets luciauppvaktningar, genom att vara avsevärt nyktrare. Luciasången, som numera utmärker varje luciatåg, finns i tre textversioner till en gemensam melodi: De två första textversionerna författades 1924 (Sankta Lucia, ljusklara hägring) resp. 1928 (Natten går tunga fjät). Sveriges första offentliga luciatåg anordnades av Stockholms-Tidningen den 13 december 1927.
  5. Luciatågets huvudperson är Lucia, oftast en flicka eller ung kvinna med långt utslaget hår under luciakronan. Lucia går främst i tåget. I sitt följe har hon 12 (ett heligt tal Lucia är den 13 tärnan) tärnor som vanligen följer Lucia parvis. Efter dem följer ibland stjärngossar som föreställer de tre vise männen och Herodes den store – en sedvana inlånad från medeltidens och 1600-talets djäknespel hållna på trettondedagsafton.
  6. I mindre sammanhang bjuder lucia eller tärnorna ibland på något ätbart, vanligtvis pepparkakor eller lussekatter. Barn som håller luciatåg för sina föräldrar kan bjuda på frukost. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.