Luftbubbla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder luftbubbla, varianter, uttal och böjningar av luftbubbla

Luftbubbla synonym, annat ord för luftbubbla, vad betyder luftbubbla, förklaring, uttal och böjningar av luftbubbla.

Vad betyder och hur uttalas luftbubbla

Luftbubbla uttalas luft|bubbla och är ett substantiv.

Ordformer av luftbubbla

Singular

luftbubbla
obestämd grundform
luftbubblas
obestämd genitiv
luftbubblan
bestämd grundform
luftbubblans
bestämd genitiv

Plural

luftbubblor
obestämd grundform
luftbubblors
obestämd genitiv
luftbubblorna
bestämd grundform
luftbubblornas
bestämd genitiv

Luftbubbla är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet luftbubbla

  1. Stabil skiktning uppstår när temperaturen avtar med mindre än 1 grad per 100 höjdmeter. Om en luftbubbla stiger under stabil skiktning kommer den att minska i temperatur med 1 grad per 100 höjdmeter. Denna luftbubbla kommer då att vara kallare än omgivande luft och kommer därför att sjunka. Om luftbubblan istället stiger kommer den att vara varmare än omgivande luft, vilket leder till att den ökar i höjd. (källa)
  2. Kavitation är ett fenomen där snabba tryckförändringar i en vätska leder till skapandet av små ångfyllda håligheter på platser där trycket är relativt lågt. Vätskan "kokar" d.v.s. övergår lokalt i gasform. Kavitation förekommer aldrig renodlad utan är alltid en blandning av gasbildning, inlöst luft i vätskan som frigörs och expansion av inblandade luftbubblor i vätskan. (källa)
  3. Det första steget är att blanda den finfördelade malmen, kallad slig med vatten till en slurry. Mineralen som man önskar separera görs hydrofob genom att man tillsätter en surfaktant som väter den aktuella mineralen men samtidigt är vattenavstötande. Genom att blåsa in luftbubblor i slurryn så dras de hydrofoba mineralpartiklarna till bubblorna för att sedan avskiljas på yta där det bildade skummet kan separeras. Genom att behandla slurryn med olika surfaktanater i olika steg så kan man separera olika mineraler ur samma malm. (källa)
  4. Emboli (singular: embolus) eller embolism, av grekiskans έμβολος, "propp", "plugg", är ett sjukdomstillstånd när en kropp, till exempel en blodpropp eller en luftbubbla, vandrar i blodkärlen och blockerar dessa. Blodproppen kan bestå av till exempel koagulerat blod, en luftbubbla eller fett. Blodproppen vandrar tills den fastnar och orsakar en förträngning eller blockering i en annan del av kroppen än där den bildats. (källa)
  5. Räkchips görs genom att blanda räkor, tapiokamjöl och vatten. Blandningen rullas ut, ångas, skivas och torkas. När de har torkats, friteras de i olja. Efter bara några sekunder expanderar de till stora fluffiga kex, nästan som popcorn, då de små luftbubblorna i chipsen expanderar. Om de låts torka i luft i flera timmar, börjar de ofta mjukna och bli sega, och därför bör de förtäras inte långt efter att de friterats. Man kan förvara dem i lufttäta förpackningar, vilket bevarar krispigheten. De kan ofta köpas i orientaliska och asiatiska affärer, samt i många länder i stormarknader. (källa)
  6. Krossad neopren: Neopren där man har krossat luftbubblorna i materialet, så att gasen i dem kan röra sig fritt i dräkten, vilket gör materialet smidigare när det används i dräkter. (källa)
  7. Under andra världskriget utvecklades den så kallade bubbelsextanten, som använder en konstgjord horisont i form av en libell (en luftbubbla i vätska under ett kupigt glas). Den kunde användas även när horisonten var skymd i dis eller dimma och nyttjades främst i ubåtar och i flygplan. (källa)
  8. Denna typ av fisktrappa använder sig av en vakuumpump för att skapa en pumpeffekt i ett rör där fisken kan simma upp. I röret finns en vattennivå, det vill säga en luftbubbla för att kunna kontrollera flödet. (källa)
  9. Det mer moderna bruket av simglasögon tros ha uppfunnits i Polynesien, där man monterade glaslinser på träramar. Dessa ramar av bambu eller annat trä var från början utan glas, men genom att de fångade in en luftbubbla framför ögonen underlättade de ändå dykarens syn under vattnet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.