Luftförsvar Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder luftförsvar, varianter, uttal och böjningar av luftförsvar

Luftförsvar synonym, annat ord för luftförsvar, vad betyder luftförsvar, förklaring, uttal och böjningar av luftförsvar.

Vad betyder och hur uttalas luftförsvar

Luftförsvar uttalas luft|för|svar och är ett substantiv.

Ordformer av luftförsvar

Singular

luftförsvar
obestämd grundform
luftförsvars
obestämd genitiv
luftförsvaret
bestämd grundform
luftförsvarets
bestämd genitiv

Luftförsvar är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet luftförsvar

  1. Den tyska strategin influerades av teorier om strategisk bombning från tiden före kriget, utformade av den ledande flygstrategiske tänkaren, den italienske flyggeneralen Giulio Douhet. Den betonade luftangreppet, luftförsvarets svaghet och terrorbombningens effekt på den allmänna moralen. Efter deltagandet i spanska inbördeskriget hade tonvikten i stället svängt över mot ett mera taktiskt flygvapen. I Polen och Frankrike hade Luftwaffe opererat i samverkan med armén och därigenom skapat förutsättningarna för blixtkrig. I ett slag om Storbritannien skulle emellertid Luftwaffe tvingas att agera helt självständigt och genomföra sin uppgift utifrån egen kraft. Denna insats gav Göring utomordentliga möjligheter att bevisa och testa vad hans flygvapen kunde åstadkomma när det gällde strategisk bombning. (källa)
  2. Visby klassen projekterades inte för och har därför aldrig varit avsedda att ha ett områdestäckande luftförsvarssystem. Vid tidpunkten för klassens projektering och byggande sköttes allt luftförsvar av Flygvapnet med dess resurser. (källa)
  3. Efter att i åratal hemställt om anskaffning av jaktflyg till svenska luftförsvaret, tog Ernst Fogman saken i egna händer och lade beslag på de båda Phönix-planen. Genom ett avtal med Thulinverken skulle planen tas om hand tills att Fogman fick regeringens godkännande. Därmed kom "Ur-Phönixen" att civilregistreras som S-AAA. (källa)
  4. Käppalaställningen är en luftvärnsställning från andra världskriget, belägen i stadsdelen Käppala på södra Lidingö. Anläggningen består av flera skyttevärn och tre pjäsvärn. Ställningen restaurerades och återinvigdes 1994 som ett k-märkt monument över Stockholms luftförsvar och är därmed unik i Sverige. (källa)
  5. Embryot till det som skulle bli Warndienst började 1915 under första världskriget. Då grundades den militära funktionen Inspekteur der Ballonabwehrkanonen im Heimatgebiet (BAK Heim), ungefär Inspektören för ballongvärnskanoner inom rikets gränser). Inspektionens uppgift bestod i att samordna luftförsvaret i Tysklands västra delar och i att varna för kommande flygangrepp. Detta skedde bland annat genom ett eget sambandsnät som löpte till sambandscentraler. Dock var inspektionen inte särskilt effektivt eftersom man inte hade tillräckliga befogenheter. Av den anledningen inrättade man 8 oktober 1916 Kommandeur des Heimatluftschutzes (chefen för hemortens luftförsvar) vilket fick det bemyndigande som krävdes för att kunna varna befolkningen. Varningstekniken var ännu i sin linda och begränsade sig i stort sett till kyrkklockor, ångvisslor vid större företag och salutkanoner. (källa)
  6. Luftförsvarssektor och senare Flygkommando var tidigare en del av Sveriges militärterritoriella indelning och benämning på myndighet för regional ledning av flygvapnets förband inom ett tilldelat område av svenskt luftförsvarssektor. Ett flygkommando var underställt en militärbefälhavare och var verksamt under såväl krigs- som fredsförhållanden. Chefen för respektive flygkommando ansvarade även för krigsplanläggning samt mobilisering. (källa)
  7. När andra världskriget inleddes användes Gloster Gladiator vid strider över Frankrike, men flygplanet var underlägset de tyska jaktflygplanen och flyttades till mindre viktiga krigsskådeplatser allt eftersom modernare flygplan tillfördes RAF. Flygplanet kom att spela en stor roll vid Englands försök att hjälpa Norge 1940, och även över Medelhavet 1940–1941 där ett flertal fiendeflygplan sköts ner. När HMS Glorious sänktes utanför Norge landade de oskadade flygplanen från FAA på en frusen sjö och fortsatte med hjälp av norrmännen striderna mot Luftwaffe. Det var även tre Gladiatorer från FAA som svarade för stora delar av luftförsvaret av Malta när Regia Aeronautica anföll i juni 1940. (källa)
  8. FTN har sin bakgrund i ett radiolänknät som Flygvapnet på 1950-talet planlade för sitt stridslednings- och luftbevakningssystem STRIL 50. Efter att först ha benämnts luftförsvarets radiolänknät, kallades det senare för flygvapnets fasta radiolänknät (FFRL) efter att planerna utökats till att fler delar av Flygvapnet skulle anslutas. För att dela de höga kostnaderna för att realisera detta radiolänknät erbjöds under 1950-talet övriga delar av försvaret att ansluta sig. Namnet blev då försvarets fasta radiolänknät (FFRL, samma förkortning), och utbyggnaden skedde i samarbete mellan Flygvapnet och Försvarsstaben. (källa)
  9. Munckska kåren, även Stockholms luftförsvars frivilliga beredskapsförening, var en hemlig beväpnad frikår i Stockholm. Den uppges ha omfattat cirka 2000 man. Dess syfte var att motverka försök till kommunistiskt maktövertagande i Sverige. Kåren bildades 1927 i Stockholm av den pensionerade generalen Bror Munck. Detta skedde i samförstånd med polischefen i Stockholm och med överståthållarens gillande. I oktober 1931 avslöjades kårens existens vilket ledde till stark kritik. (källa)
  10. Ryska luftförsvars- och rymdstridskrafterna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.