Lukta synonym - liknande ord, varianter, betydelse & korsord

Synonymer till lukta. Ord med samma betydelse, hur uttalas & används ordet. Se varianter, former, böjningar och översättningar.

Lukta synonym, annat ord för lukta, vad betyder lukta, förklaring, uttal och böjningar av lukta samt exempel på hur ordet används.

Synonymer till lukta

Vad betyder och hur uttalas lukta

Lukta uttalas lukta -de.

Ordformer och varianter av lukta

Aktiv

lukta
infinitiv
luktar
presens
luktade
preteritum
luktat
supinum
luktande
presens particip
lukta
imperativ

Passiv

luktas
infinitiv
luktas
presens
luktades
preteritum
luktats
supinum

Lukta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet lukta

De flesta grisar föds upp i Europa och Kina. De är allätare och ges varierat foder, ibland avfall från livsmedelsindustri och hushåll. Unggaltar brukar kastreras för att undvika lukt vid tillagning, galtlukten, men även sogrisar kan lukta. Galtlukten uppkommer på grund av två hanliga hormoner, androstenon och skatol. Kastreringen är smärtsam och har varit omdebatterad, idag finns ett "vaccin", immunokastrering, som ges två gånger under uppfödningstiden. Grisen vaccineras med en motsvarighet till tillväxthormonet GnRH som verkar genom att minska androstenon så att skatol hinner brytas ned i levern vilket gör att lukten inte uppkommer. I de flesta länder klipper man svansen på dem, så kallad svansklippning eller svanskupering för att de inte ska bita av varandras svansar men i Sverige är detta förbjudet.

Enligt äldre svensk folkmedicin kunde man förebygga huvudvärk genom att på våren lukta på de första myrorna man såg. Ringar i öronen ansågs också vara ett bra skydd mot huvudvärk. Det ansågs att om man fick huvudvärk så hade hjässan fallit ned och det åtgärdades genom att dra kraftigt i en hårtofs mitt på huvudet. Andra botemedel var olika typer av förband, men också åderlåtning och behandling med iglar. I Gästrikland påstods det att huvudvärk botades genom att man satte sig med ändan bar i en snödriva.

För farmaceutiskt behov måste istret "skiras" på så sätt, att det råa istret sönderskärs i små tärningar, så att fettcellerna öppnas, varefter istret tvättas i kallt vatten för att befrias från blod, slem och tillfälliga föroreningar. Det upphettas sedan med ångvärme ("ångbad") i kärl av porslin eller väl förtennt koppar, tills all fuktighet avgått, silas därefter genom linne och hälles ännu varmt och flytande, i glas- eller porslinskärl, som vanligen fylls fullständigt och förvaras svalt. Farmakopén kräver att skirat ister, Adeps suillus, skall vara alldeles vitt. Det får ej lukta eller smaka härsket (genom bildning av flyktiga fettsyror), ej heller vidbränt (genom för stark upphettning över öppen eld vid skirningen).

Tjuren Ferdinand är känd för att älska att sitta under en korkek och lukta på blommor. På bilder i barnboken om Ferdinand växte dock färdiga korkar på eken.

Källa:

Lukta på Engelska

smell
you smell of smoke, that fish smells bad
smell
smell this flower!
Synonym lukta

Synonym

Synonym är ett ord som har samma eller nästan samma betydelse som ett annat ord. Här kan du söka bland 39000 synonymer och 91000 ordvarianter, vad ordet betyder och exempel på hur det kan anvädnas i en text. Hitta lösningar till korsord, alfapet, wordfeuds mfl.