Vad betyder och hur uttalas lungklinik
Lungklinik uttalas lung|klin|ik.
Ordformer och varianter av lungklinik
Singular
- lungklinik
- obestämd grundform
- lungkliniks
- obestämd genitiv
- lungkliniken
- bestämd grundform
- lungklinikens
- bestämd genitiv
Plural
- lungkliniker
- obestämd grundform
- lungklinikers
- obestämd genitiv
- lungklinikerna
- bestämd grundform
- lungklinikernas
- bestämd genitiv
Lungklinik är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet lungklinik
Efter skeppsredaren och kaptenen Johan Ingemanssons storslagna donation till sjukvården i Blekinge byggdes 1924 den Ingemanssonska paviljongen varefter sanatoriet hade 118 vårdplatser. Denna paviljong uppfördes i tegel med stadsarkitekten Alfred Hellerström från Helsingborg som upphovsman. Sedan följde etappvisa utökningar, bland annat Barnpaviljongen 1941 med 58 nya vårdplatser. Till detta kom i mitten av 1940-talet en statligt bekostad E-paviljong för tuberkulösa f.d. koncentrationslägerfångar. Som mest hade sanatoriet över 200 vårdplatser för tuberkulossjuka. Tuberkulosvården avvecklades successivt och sanatoriet omvandlades till lungklinik, som först 1991 flyttade in till Centrallasarettet i Karlskrona.
Den siste sanatorieläkaren, docent Ivar Källqvist, ledde sanatoriets omvandling till lungklinik och dess flyttning till en nybyggd lungklinik vid Centrallasarettet i Eskilstuna år 1960.
Garphytte sanatorium uppfördes 1913 och avvecklades 1966. Verksamheten flyttade då till Lungkliniken i Adolfsberg. Sanatoriet i Garphyttan blev 1966 ett annexsjukhus till Mellringeklinikerna och användes som sjukhem för lättskötta psykiatripatienter. Sjukhemmet lades ned i slutet av 1980-talet, och lokalerna användes sedan som flyktingförläggning under ett antal år. Flyktingförläggningen upphörde under mitten av 1990-talet och byggnaden stod sedan tom tills den revs hösten 2005.
Tuberkulossjukstugans 40 vårdplatser fanns fortfarande 1950, men de tuberkulossjukas behov minskade successivt med införandet av nya antibiotika. År 1953 lades därför tuberkulosvården ner och överfördes till Garphytte sanatorium, som inte utnyttjades fullt ut. Fastigheten i Adolfsberg köptes in av Örebro läns landsting, som 1954 beslutade att förlägga en provisorisk lasarettspsykiatrisk klinik i byggnaden. Denna kom att bestå fram till 1966, då en lungklinik tog över lokalerna och därmed avvecklades Garphytte sanatorium. Lungklinikens förste överläkare var Olle Nilsson, tidigare verksam i Garphyttan. Kliniken hade vid denna tid tre vårdavdelningar med totalt 58 vårdplatser. Lungkliniken flyttade år 1985 till Regionsjukhusets centraldel.