Synonym till lyckönska
Vad betyder och hur uttalas lyckönska
Lyckönska uttalas lyck|önska -de.
Ordformer och varianter av lyckönska
Aktiv
- lyckönska
- infinitiv
- lyckönskar
- presens
- lyckönskade
- preteritum
- lyckönskat
- supinum
- lyckönskande
- presens particip
- lyckönska
- imperativ
Passiv
- lyckönskas
- infinitiv
- lyckönskas
- presens
- lyckönskades
- preteritum
- lyckönskats
- supinum
Perfekt particip
- lyckönskad en
- ~ + subst.
- lyckönskat ett
- ~ + subst.
- lyckönskade den/det/de
- ~ + subst.
Lyckönska är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet lyckönska
Till en beskickning hör en alltefter dess betydenhet mer eller mindre omfattande personal, bestående av legationsråd, legationssekreterare, militärattachéer, marinattachéer och andra attachéer. Tidigare fanns också legationspredikanter, auditörer och dragomaner (hos Porten). Förutom dessa ordinarie förekommer särskilda beskickningar vid utomordentliga tillfällen, såsom för att lyckönska med anledning av en suveräns tronbestigning eller att delta i en hovfest av mer ovanligt slag. Dylika beskickningar är dock i allmänhet endast av ceremoniell natur.
P.f.: pour féliciter (för att lyckönska).
Som svar bör den som mottagit sådant tillkännagivande svara i brev med dennes visitkort med texten "p. f." (pour féliciter - för att lyckönska) i det sydvästra hörnet på kortet.
I allmänhet har dessa bilder sitt intresse huvudsakligast som historiska dokument, ett ögonvittnes inregistrering av fakta. Ceremonibilderna har från tyskt håll blivit omtalade som torra och nyktra, gott iakttagna och målade med pinsam exakthet, men saknande konstnärlig schwung. Till dessa sluter sig från de senare åren den stora gruppbilden Berlinkongressen 1878 (i Rådhuset i Berlin), Dop inom kejsarfamiljen, Vilhelm II öppnar sin första riksdag (1893), Vilhelm II lyckönskar Moltke på hans 90-årsdag (1896, förekom på Stockholmsutställningen 1897).
Först år 1830 invigdes kyrkan av biskop Esaias Tegnér. När Esaias Tegnér invigde den nya kyrkan hyllade han också altartavlan skapare. "Jag lyckönskar Er, att så ofta I viljen, kunna betrakta en sådan tavla, ty den är en målad uppenbarelse, den är en bibel i färger, den är tecknat, efter konstnärens vana, i raska och levande drag, icke noggrann i småsaker, men kraftig och hjärtgripande i det hela." Denna altartavla har fascinerat eftervärlden.
1749 återvände han till sin födelsestad, gifte sig och grundlade där 1750 en akademi för vetenskap, diktning och konst. Vid denna tid blev han religiös, ångrade sina ungdomsdikter och fördömde 1756 i ett öppet brev sina poetiska ungdomssynder. Detta upptogs gynnsamt på högre ort. Han utnämndes till akademiens direktör, lyckönskade 1774 i akademiens namn Ludvig XVI till hans tronbestigning och adlades. Hans lätta talang, fina observation och eleganta kvickhet gör honom till en av 1700-talets älskvärdaste författare. Hans Œuvres complètes är utgivna av Renouard i 3 band 1811, Poésies inédites av V. de Beauvillé 1863 och Poésies choisies av Derôme 1883.
Författaren saknar medkänsla, ett brott som straffar sig: han tvingas låta en mentalsjuk person bo i sitt hem, men får själv söka upp denne. Författaren tänker sig en idiot och lyckönskas av vännerna till det milda straffet. På mentalsjukhuset söker författaren efter en idiot och får veta att den rödhårige Vova är helt ofarlig och förnuftig. Genom att muta en av vårdarna påskyndas proceduren och han får ta med sig Vova hem omedelbart. Denne kan endast uttrycka sig med ett kraftfullt och nyansrikt "Äsch". Författarens hustru är inte helt begeistrad över detta nytillskott till familjen.