Vad betyder och hur uttalas lyktstolpe
Lyktstolpe uttalas lykt|stolpe.
Ordformer och varianter av lyktstolpe
Singular
- lyktstolpe
- obestämd grundform
- lyktstolpes
- obestämd genitiv
- lyktstolpen
- bestämd grundform
- lyktstolpens
- bestämd genitiv
Plural
- lyktstolpar
- obestämd grundform
- lyktstolpars
- obestämd genitiv
- lyktstolparna
- bestämd grundform
- lyktstolparnas
- bestämd genitiv
Lyktstolpe är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet lyktstolpe
Gatubelysning omfattar ett system av lysanordningar, så kallade lyktstolpar eller gatlampor, som används för att lysa upp gatorna i en stad eller tätort under dygnets mörka timmar, dels för att trafikanter skall se bättre, men även för att göra orten tryggare från brottslingar.
I USA:s urbana områden har det länge varit populärt med så kallade skulpturparker, skrotskulpturer och samlingar av sådana, som ibland har övergått från privat till allmän egendom. Likaså i USA:s storstäder förekommer sedan länge fenomenet "illegal utsmyckning". Det kan röra sig om spontana mosaikbeläggningar av lyktstolpar eller tredimensionella föremål som applicerats på murar och fasader. Också i Europa finns fenomenet numera, inte bara som rondellhundar utan också som fågelholkar och andra mindre anonyma skulpturer som smugits in i stadsmiljön.
Ibland används klistermärken även som en sorts minimala affischer genom att sättas upp på lyktstolpar och stolpar till trafiksignaler för att promota händelser eller evenemang.
Efter elektricitetens intåg används benämningen lykta även på eldrivna belysningskällor som t.ex. gatlyktor och billyktor. I samhällen och längs större vägar finns i allmänhet elektriska lyktstolpar med gatlyktor. Manuellt tända gaslyktor användes i städer och samhällen fram till början av 1900-talet.
Bron är drygt 600 meter lång inklusive viadukter. Brons del över vatten är cirka 340 meter. Landskapsgränsen mellan Södermanland och Uppland korsar bron cirka 140 meter norr om Långholmens strand, eller 12 lyktstolpar räknat från trappan till Långholmsparken när man går på den östra sidan. Segelfri höjd är 26 meter. Viadukten över Rålambshovsparken kallas även Lilla Västerbron.
Produktionen vid Järles hammare synes ha minskat under första hälften av 1700-talet, p.g.a. ödeläggelse av skogarna, men smidet ökade igen mot slutet av 1700-talet. En helt ny stångjärnshammare anlades i mitten av 1820-talet, och 1845 hade denna hammare två härdar. Ännu 1871 fanns en härd igång i Järle, men 1880 nedlades bruket, och något smide har därefter inte bedrivits i Järle. Förutom stångjärnshammare bedrevs på platsen även spiksmedja, kvarn och såg. Dammen är bevarad och Järle Kvarn har varit i drift för malning fram till 1970-talet och är fortfarande (2016) i drift för el-produktion. Varumärket Jerle Bruk fanns länge kvar, även om tillverkningen bedrevs på annat håll. Man gjorde sig framför allt känt för tillverkning av kaminer. Mölltorps Gjuteri och Mek Verktstad AB köpte 2003 Jerle Bruks AB. I köpet ingick flesta av brukets dåvarande produkter såsom lyktstolpar, markgaller, pollare, kaminer och urnor.
Formen var inspirerad av stumfilmer à la Charlie Chaplin, men i färg. Det fanns egentligen inga repliker utan allt framgick av skådespelarnas uppträdande, kropps- och ansiktsuttryck, tillsammans med ljudeffekter och grymtningar. Humorn var mycket fysisk (ramla, gå in i lyktstolpar, slå sig själv med batong...) och polisen uppträdde i polisuniform med stora clownskor och överdrivet stor batong.
I samband med den omfattande ombyggnaden av Järnvägsgatan under hösten år 2017, togs lyktstolparna utanförådhusets huvudentré och södra fasad bort för restaurering. De bär det stadsvapen som var Helsingborgs officiella fram till 1916. Lyktstolparna placerades åter på sina ursprungliga platser i december 2017, dock utan belysning - som sattes dit först i slutet av mars/början av april 2018. De är förlaga till de nya lyktstolpar med äldre utseende, och med Helsingborgs nya stadsvapen, som placerades i mitten av Järnvägsgatan under hösten 2017 samt i mitten av Drottninggatan (med start våren 2018).
Filmen börjar i Isak Borgs hem. Hemmet är i pedantisk ordning och sköts med hjälp av hembiträdet fröken Agda (Jullan Kindahl). Natten innan han skall promoveras, drömmer Isak Borg en märklig och obehaglig dröm, där han går i ett öde nedgånget stadslandskap. På en vägg hänger en klocka, som precis som hans egen klocka saknar visare. En hästdragen likvagn med likkista, men utan kusk, rullar förbi honom, kärran slår emot en lyktstolpe, och kistan trillar ned framför Isak Borg, som får se sig själv ligga i kistan.