Lymfkörtel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lymfkörtel, varianter, uttal och böjningar av lymfkörtel

Lymfkörtel synonym, annat ord för lymfkörtel, vad betyder lymfkörtel, förklaring, uttal och böjningar av lymfkörtel.

Vad betyder och hur uttalas lymfkörtel

Lymfkörtel uttalas lymf|körtel och är ett substantiv.

Ordformer av lymfkörtel

Singular

lymfkörtel
obestämd grundform
lymfkörtels
obestämd genitiv
lymfkörteln
bestämd grundform
lymfkörtelns
bestämd genitiv

Plural

lymfkörtlar
obestämd grundform
lymfkörtlars
obestämd genitiv
lymfkörtlarna
bestämd grundform
lymfkörtlarnas
bestämd genitiv

Lymfkörtel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Lymfkörtel på Engelska

  • lymph gland

Hur används ordet lymfkörtel

  1. Ett malignt melanom måste opereras bort eftersom det annars finns risk att cancern sprider sig. Operationen görs vanligtvis med lokalbedövning, och patienten behöver då inte stanna kvar på sjukhuset. Ingreppets typ och omfattning beror på hur tumören ser ut. De tunnaste tumörerna skärs bort med en centimeters marginal i frisk vävnad. De tjockare, som vuxit ner på djupet, skärs bort med två centimeters marginal. För att täcka stora sår kan kirurgen ibland behöva transplantera hud från andra delar av kroppen. Vid de tjockare melanomen kombineras operationen med prov från portvakts-lymfkörteln (eng: sentinel lymf node) vilket definitionsmässigt är den första lymfkörteln som tar emot lymfa från ett visst område. Denna lymfkörtel är därför lämplig att analysera histopatologiskt för att avgöra om tumören har metastaserat till lymfkörtlar eller ej. Vid påvisad metastas i portvaktskörteln opereras vanligen samtliga lymfkörtlar i området bort, en så kallad lymfkörtelutrymning. (källa)
  2. Böldpest (pestböld) är en av tre typer av bakteriell infektion orsakad av Yersinia pestis. Influensalika symptom utvecklas tre till sju dagar efter exponering för bakterien, innefattande bland annat feber, huvudvärk och kräkningar. Svullna och smärtande lymfkörtlar kan påträffas kring området där bakterien tagit sig igenom huden. Ibland kan dessa svullna lymfkörtlar brista, vilket gör att infekterat var rinner ut. (källa)
  3. Lymfkärlen är ett nätverk av tunna rör som liksom blodkärlen har grenar in i kroppens alla vävnader. Lymfkärlen bär lymfan, en färglös vattnig vätska som läckt ut ur blodet till vävnaderna, tillbaka till blodkärlen. På lymfkärlen finns också risgrynsstora organ som kallas lymfknutor eller ibland lymfkörtlar. I armhålorna, i ljumskarna och i buken finns större anhopningar av lymfknutor. I lymfan finns celler som hör till immunförsvaret, lymfocyter, och lymfan avlägsnar även gamla eller skadade celler. Lymfan transporterar även fett från tunntarmen till blodet. Organ som är inblandade i lymfsystemet är mjälten, brässen, tonsillerna och benmärgen. Lymfatisk vävnad hittas även i magen, i tarmarna och i huden. (källa)
  4. TNM används för solida tumörer och är akronym för orden "Tumör", "Noder" och "Metastaser". Var och en av dessa parametrar anges separat med en siffra för att ange stadiet med avseende på denna parameter. Stadium T1 N2 M0 skulle alltså ange cancer med primärtumör enligt kriterierna för T1, angripna lymfkörtlar enligt kriterierna för N2 och inga fjärrmetastaser enligt kriterierna för M0. (källa)
  5. Körtelfeber, mononukleos eller kyssjuka, är en infektionssjukdom vars främsta symtom är halsont, hög feber och svullna lymfkörtlar i hals, armhålor och ljumskar. Sjukdomen orsakas av Epstein-Barrvirus (EBV), även kallat humant herpesvirus 4, som sprids mellan människor genom direktkontakt, främst via saliv. Sjukdomen är spridd över hela världen och de flesta människor utsätts för EBV någon gång, men sjukdomen drabbar oftast ungdomar i åldern 10–25 år. Mindre barn som smittas med viruset får ofta inga sjukdomssymtom. Sjukdomen är i regel ofarlig och infektionen brukar läka ut själv. Inkubationstiden är 4–6 veckor och sjukdomen brukar vara i två till tre veckor, ibland upp mot en månad. Trötthet kan kvarstå en längre tid, ibland månader efter utläkning. (källa)
  6. Tecknen och symtomen på syfilis varierar beroende på vilket av de fyra stadierna det gäller (primärt, sekundärt, latent och tertiärt). Vid primär syfilis uppstår vanligen en enstaka schanker (ett hårt, smärtfritt, klådfritt hudsår) och i sekundärstadiet får man diffusa utslag, oftast på handflatorna och fotsulorna. Feber, huvudvärk och svullna lymfkörtlar kan också förekomma. Latent syfilis ger få eller inga symtom och tertiär syfilis orsakar gumma, neurologiska eller hjärtrelaterade symtom. Syfilis brukar emellertid kallas "den store imitatören", eftersom den ofta ger atypiska symtom. Diagnos ställs vanligtvis via blodtester, men bakterierna kan också ses i mikroskop. Detektion av bakteriens arvsmassa kan göras i prov från det primära såret. Syfilis kan behandlas effektivt med antibiotika, särskilt med penicillin G, som företrädesvis ges intramuskulärt (intravenöst för neurosyfilis), eller annars med ceftriaxon och hos dem som har svår penicillinallergi med oral doxycyklin eller azithromycin. (källa)
  7. Riskfaktorer för HL innefattar: infektion med Epstein–Barr-virus och att man har andra familjemedlemmar med sjukdomen. Riskfaktorer för NHL är: autoimmuna sjukdomar, HIV/AIDS, infektion med humant T-lymphotropic virus, stort kött och fettintag, immunhämmande läkemedel och vissa bekämpningsmedel. Lymfom diagnostiseras oftast via blod-, urin -, eller benmärgsprov. Biopsi av lymfkörtlar kan också vara till nytta för diagnostiken. Medicinsk avbildning kan sedan göras för att fastställa om och var cancern har spridit sig. Spridning eller metastas kan ske till många av kroppens organ, inklusive lungorna, levern och hjärnan. (källa)
  8. Tonsiller, (halsmandel) även halsmandlar, är en ansamling av lymfatisk vävnad mellan gombågarna, i höjd med tungans rot och i svalget. De minskar något i storlek efter barndomsåren då de liksom adenoiden är verksamma i uppbyggnaden av immunförsvaret. Tonsillerna sitter på insidan av halsen och en vanlig missuppfattning är att man kan känna "halsmandlarna" invid käkvinkeln utifrån på halsen. Detta stämmer inte, dock finns här lymfkörtlar som sekundärt till en infektion i tonsillerna svullnar upp. (källa)
  9. Retikulär bindväv - finns i lymfoida organ som benmärg, mjälte och lymfkörtel. (källa)
  10. Med adenit avses inflammation i och därmed förstorade och ömmande körtlar, som exempelvis lymfkörtlarna vid halsfluss. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.