Lyriker Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lyriker, varianter, uttal och böjningar av lyriker

Lyriker synonym, annat ord för lyriker, vad betyder lyriker, förklaring, uttal och böjningar av lyriker.

Vad betyder och hur uttalas lyriker

Lyriker uttalas lyr|ik|er [ly´-] och är ett substantiv -n; pl. lyriker.

Ordformer av lyriker

Singular

lyriker
obestämd grundform
lyrikers
obestämd genitiv
lyrikern
bestämd grundform
lyrikerns
bestämd genitiv

Plural

lyriker
obestämd grundform
lyrikers
obestämd genitiv
lyrikerna
bestämd grundform
lyrikernas
bestämd genitiv

Lyriker är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lyriker

  1. Under mellankrigstiden skildrade också författare av borgerlig bakgrund individens och samhällets kriser, bland andra lyriker som Karin Boye, Hjalmar Gullberg, Johannes Edfelt och Bertil Malmberg och prosaister som Agnes von Krusenstjerna och Olle Hedberg. Fritiof Nilsson Piraten bildade något av en egen genre med sina burleska berättelser. (källa)
  2. Merparten av texterna i Blandade kort publicerades ursprungligen som en artikelserie på Dagens Nyheters kultursida under våren 1957. Boken behandlar ämnen som svensk kulturhistoria (bland annat Cajsa Warg, Fredrika Bremer och C.J.L. Almqvist), personliga reseminnen från bland annat Frankrike, några korta författarporträtt (Rimbaud, André Gide och William Faulkner) samt ett par kommentarer till den egna diktningen, Självsyn och Från en lyrikers verkstad. (källa)
  3. Viljo Lennart Kajava, född den 22 september 1909 i Tammerfors, död den 2 februari 1998 i Helsingfors, var en finländsk författare och lyriker. (källa)
  4. Ebba Helfrid Lindqvist, från 1934 Lindqvist-Galéen, född den 7 april 1908 i Oscar Fredriks församling i Göteborg, död den 5 september 1995 i Varberg, var en svensk författare (lyriker). Hon tillhörde 1930-talsgenerationen bland svenska lyriker. (källa)
  5. År 1805 blev Atterbom student i Uppsala, som medlem i Östgöta Nation, och togs på hösten samma år in i sällskapet Vitterhetens vänner, som dock snart upplöstes. Faderns död 1807 resulterade i en depression som skulle återkomma och fortsätta plåga Atterbom livet ut. Under krisen kom han i kontakt med den tyska nyromantikens estetiska och filosofiska idéer, bland annat genom författare som Novalis och Tieck. Med likasinnade vänner bildade han sällskapet Musis amici 1807, vilket följande år bytte namn till Auroraförbundet. Från 1810 utgav sällskapet tidskriften Phosphoros där en intensiv propaganda bedrevs. Atterboms främsta bidrag i detta var som lyriker, men han författade även polemiska skrifter. Tidskriften dog ut under 1813. (källa)
  6. Redan vid bokdebuten 1968 uppmärksammades Glück för sin mogna stil, och hon har setts som en av de främsta lyrikerna av sin generation. Inspiration gavs hon bland annat av sin mentor Stanley Kunitz, även om hon i sitt eget formspråk ända sedan debuten varit självständig i stilen. (källa)
  7. Reins andliga bakgrund var 1700-talets rationalism och deism, men intellektuellt vaken och öppen som han var registrerade han de nya romantiska strömningarna inom tysk och dansk filosofi, teologi och poesi vid tiden runt 1800. Han mottog impulser från Kant, Steffens, Schleiermacher och Schiller. År 1799 inledde han sin livslånga vänskap med det litterära äkta paret Kamma och Knud Lyne Rahbek i Bakkehuset vid Köpenhamn. Dessa kan ha riktat Reins uppmärksamhet mot de två nya stora lyrikerna Schack von Staffeldt och Adam Oehlenschläger. År 1810 publicerade Rein sina Nyeste Digte i Köpenhamn. Några av texterna vittnar om ett andligt klimatskifte. Rein kastar förnuftet åt sidan till förmån för känslan och längtan, eftersom dessa kan öppna vägen till högre och innerligare kännedom om både naturen och gudomen. (källa)
  8. Bull anses vara en av de främsta lyrikerna i nordisk 1900-talslitteratur. Hans första diktsamlingar präglas av en extatisk livskänsla, som i Digte (1909), men efterhand framträder grubblaren i honom och hans senare lyrik, t.ex. Metope (1927) och Oinos og Eros (1930) är präglad av smärtfylld reflexion. (källa)
  9. Begreppet lesbisk kärlek anspelar på den antika lyrikern Sapfo från den grekiska ön Lesbos, vars kärleksdikter många gånger riktade sig till en kvinna. (källa)
  10. En gren av lyriken, körlyriken, företräddes bland annat av greken Pindaros. Den äldsta körlyrikern man känner till är Alkman, och andra som verkade under den klassiska grekiska eran var bland andra Simonides och Bakchylides. Den består av strofer, motstrofer och efterstrofer som sjungs av olika körer. Körlyriken har också den delats in i tre huvudsakliga genrer: epinikionen som skrevs som lovsånger till segrare vid idrottsevenemang, paianen som var hyllningskörer till Apollon och dityramben som hyllade Dionysos. Den senare är extatisk och friare i sitt mått än de övriga, och bland annat Esaias Tegnérs Svea har liknats vid dityramben. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.