Länd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder länd, varianter, uttal och böjningar av länd

Länd synonym, annat ord för länd, vad betyder länd, förklaring, uttal och böjningar av länd.

Vad betyder och hur uttalas länd

Länd uttalas länd och är ett substantiv -en -er.

Länd betyder:

Ordformer av länd

Singular

länd
obestämd grundform
länds
obestämd genitiv
länden
bestämd grundform
ländens
bestämd genitiv

Plural

länder
obestämd grundform
länders
obestämd genitiv
länderna
bestämd grundform
ländernas
bestämd genitiv

Länd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet länd

  1. Oljekrisen 1973 var en period under 1970-talet då priserna på olja gick upp mycket drastiskt. Detta föregicks av oktoberkriget 1973 mellan å ena sidan Egypten och Syrien och å andra sidan Israel. OPEC-länderna vägrade att exportera olja till stater som hjälpt Israel i oktoberkriget. Energin skulle sparas, och man började debattera alternativa energikällor. Den ekonomiska följden av oljekrisen blev att den mer eller mindre permanenta högkonjunktur som pågått i västvärlden sedan andra världskrigets slut dalade ner i en lågkonjunktur som kom att pågå några år in på 1980-talet. (källa)
  2. Inga tävlingsbidrag fick ha varit publicerade offentligt före den 1 september 2016 och senast i mars 2017 skulle tävlingsländerna ha valt artist och bidrag. (källa)
  3. Norden är ett område i norra Europa som består av länderna Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt de självstyrande områdena Åland (tillhör Finland), Färöarna och Grönland (tillhör Danmark). Dessa fem stater och tre självstyrande områden är alla separata medlemmar i Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet. (källa)
  4. Sommartid innebär att lokal tid justeras fram en timme under en del av året i syfte att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren för människor som stiger upp vid fasta klockslag. I länder närmare polerna, som i de nordiska länderna, gör sommartid mest skillnad under vår och höst men inte lika stor skillnad under sommaren, eftersom dagsljuset då sträcker sig längre än den delen av dygnet de flesta är vakna. (källa)
  5. Internationalism (internationalistisk) är en politisk rörelse som förespråkar större ekonomiskt och politiskt samarbete mellan länder, något som ses som fördelaktigt för alla parter. Anhängare av denna rörelse, som till exempel medlemmar av Världsfederalisterna, hävdar att länder borde samarbeta eftersom de menar att ländernas långsiktiga och ömsesidiga intressen är mer värdefullt än deras respektive egna individuella kortsiktiga mål. (källa)
  6. I juni 1969 tillsatte Nyboe Andersen en ämbetsmannakommitté, med departementschefen Kurt Hansen som ordförande, som hade till uppdrag att undersöka hur man kunde åstadkomma en bättre balans på obligationsmarknaden. Kommittén slutförde sin uppgift i november samma år och framhävde två problem: 1. Besparingarna var inte takt med efterfrågan på investeringar under den ekonomiska uppgången under 1960-talet. 2. Lagar och sedvanor som reglerade omfattningen som kunde uppnås vid finansiering med realkredit var inte anpassade efter starka ändringar i ekonomin eller ihållande prisstegringar. Samtidigt arbetade han, tillsammans med finans- och ekonomiministrar från övriga Norden, på att utvidga det ekonomiska samarbetet inom Norden genom Nordek. Det blev dock ingen verklighet av detta samarbete då Finlands och Danmarks intressen skilde sig allt för mycket från de övriga ländernas dito. (källa)
  7. Stillahavskrigen (spanska: Guerra del Pacífico), kallas även Salpeterkriget, ett krig som utspelade sig 1879 till 1884 mellan Chile å ena sidan och Perus och Bolivias förenade styrkor å den andra. Kriget gällde vilket land som skulle kontrollera den viktiga salpetern, ett mineral som var livsviktig för de tre länderna vid denna tid. Ett känt slag under kriget var sjöslaget vid Iquique 1879. Kriget fick svåra följder för speciellt Bolivia, som förlorade både tillgången till salpeter samt hela sin kustremsa till Chile. Peru tvingades lämna Tacna och Arica till Chile. De omstridda områdena har senare även visat sig rymma några av världens största kopparreserver. Trots att Chile expanderade norrut som ett resultat av Stillahavskriget så fortsatte ifrågasättandet av rätten till territoriet av Peru och framförallt Bolivia, under hela 1900-talet. (källa)
  8. Sjörätt är ett samlingsnamn på de rättsregler som reglerar sjöfarten. Rättsområdet är till stor del grundat på internationella konventioner, eftersom sjötransport till sin natur är en gränsöverskridande verksamhet. Inom sjörätten finns regler som fördelar ansvaret mellan de olika aktörerna vid sjötransport såsom fartygsägare, redare, befraktare och lastägare. Till sjörätten räknas också de trafikregler som gäller på sjön, däribland de Internationella sjövägsreglerna och olika länders nationella bestämmelser. Rättsområdet är en del av transporträtten och anknyter inte sällan till bland annat miljörättens område. (källa)
  9. Efter att 2020 års upplaga ställdes in har vissa länders TV-bolag meddelat att artisten som skulle tävlat år 2020 får återvända i 2021 års tävling. Eftersom tävlingen ställdes in fick aldrig artisterna en slutplacering då det inte blev något resultat. (källa)
  10. I många länder har skogsvårds- och skogsbrukstjänstemän varit uniformerade. Nuförtiden är det framförallt statliga skogsvårdsmyndigheter som i vissa länder är uniformerade. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.