Läpprundning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder läpprundning, varianter, uttal och böjningar av läpprundning

Läpprundning synonym, annat ord för läpprundning, vad betyder läpprundning, förklaring, uttal och böjningar av läpprundning.

Vad betyder och hur uttalas läpprundning

Läpprundning uttalas läpp|rund|ning och är ett substantiv.

Läpprundning betyder:

Ordformer av läpprundning

Singular

läpprundning
obestämd grundform
läpprundnings
obestämd genitiv
läpprundningen
bestämd grundform
läpprundningens
bestämd genitiv

Läpprundning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet läpprundning

  1. På latin skedde en dissimilation av /kʷiŋkʷeː/ där första stavelsens labialiserade /kʷ/ delabialiserades och dissimilerades från andra stavelsens /kʷ/, och resulterade i /kiŋkʷeː/, vilket senare blev italienskans cinque och franskans cinq. Enligt Ohalas modell sprider sig läpprundningen från båda klusilerna genom koartikulation till vokalen emellan. Lyssnaren har därför svårt att avgöra vilket ljud läpprundningen kommer ifrån. Lyssnaren hyperkorrigerar därför och antar att läpprundningen beror på influens från labialiseringen i andra stavelsen, och tar inte hänsyn till labialiseringen i första. (källa)
  2. Tjocka (velara eller velariserade) konsonanter har en tydlig velar glidning (ett mycket kort vokalliknande ljud) före främre vokaler, som låter ungefär som i engelska water, men utan läpprundning. IPA-symbolen för detta ljud är . Därför uttalas naoi /n̪ˠiː/ "nio" och caoi /kiː/ "sätt, vis" som och . Detta glidljud labialiseras (uttalas med läpprundning, som i ) efter labiala konsonanter, så att buí /bˠiː/ "gul" uttalas . (källa)
  3. Det bakre sj-ljudet är dorsovelart, det vill säga uttalas med tungryggen (dorsum) höjd mot gomtaket (velum), vanligtvis med medföljande labiodental friktion och läpprundning . Graden av läpprundning varierar dialektalt, sydsvenska dialekter sägs ha mera framträdande läpprundning, medan tungryggsartikulationen överväger i götamålsdialekter, vilket gör att det bakre sj-ljudet i dessa dialekter kan låta mera "raspigt" (närmare tyskans ach-ljud). Viss läpprundning förekommer dock hos alla talare, och för dem som har det blir ofta den labiodentala förträngningen den primära artikulationen, vilket gör att sj-ljudet ibland uppfattas som ett sorts f-ljud (labiodental frikativa) av andraspråksinlärare. Olika dialekter och olika talare varierar alltså i vilken av den velara artikulationen och den labiala (labiodentala) som är övervägande. I centralsvenska är båda artikulationerna lika viktiga och ljudet kan därför där klassificeras som labial-velart. (källa)
  4. Anticipatorisk koartikulation: Titta i en spegel och uttala de två orden "sil" och "syl". S-et i "sil" har ingen läpprundning, men i "syl" uttalas s-et med en kraftig läpprundning – nämligen den som vi behöver för att säga det följande ljudet "y". Det spelar ingen roll för det svenska s-et om det uttalas med en eller utan läpprundning, så följande vokalens läpprundning får gärna börja lite tidigare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.