Lärarbostad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lärarbostad, varianter, uttal och böjningar av lärarbostad

Lärarbostad synonym, annat ord för lärarbostad, vad betyder lärarbostad, förklaring, uttal och böjningar av lärarbostad.

Vad betyder och hur uttalas lärarbostad

Lärarbostad uttalas lär|ar|bo|stad och är ett substantiv.

Ordformer av lärarbostad

Singular

lärarbostad
obestämd grundform
lärarbostads
obestämd genitiv
lärarbostaden
bestämd grundform
lärarbostadens
bestämd genitiv

Plural

lärarbostäder
obestämd grundform
lärarbostäders
obestämd genitiv
lärarbostäderna
bestämd grundform
lärarbostädernas
bestämd genitiv

Lärarbostad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lärarbostad

  1. I den sockenkärna som bildades låg ofta prästgården och klockarbostaden och i närheten brukade en fattigstuga finnas som i senare tider ersattes med ett ålderdomshem. Dessutom hade byn en sockenstuga och handelsbod, samt skola med lärarbostad och en barnmorskebostad. Likaså fanns i regel en tiondebod samt en krog. Om kyrkan saknade ett klocktorn så restes en klockstapel i dess närhet. En smedja brukade också ingå i en kyrkbys ordinarie bebyggelse men på grund av brandrisken brukade denna vara placerad i byns utkant. Kyrkbacken utanför kyrkan där sockenborna regelbundet samlades blev av naturliga skäl bygdens centrala mötesplats och efter att poststationer började införas i landet på 1600-talet, förlades dessa antingen i klockarbostaden eller i annat lämpligt hus eller hemman nära kyrkan. Först när järnvägen drogs genom den svenska landsbygden kring sekelskiftet 1900, flyttades postens lokala verksamheter in i järnvägsstationerna. Därmed minskade många kyrkbyars betydelse då nya centralorter uppstod i anslutning till stationssamhällena. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.