Lärare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lärare, varianter, uttal och böjningar av lärare

Lärare synonym, annat ord för lärare, vad betyder lärare, förklaring, uttal och böjningar av lärare.

Synonymer till lärare

Vad betyder och hur uttalas lärare

Lärare uttalas lär|are och är ett substantiv -n; pl. lärare, best. pl. lärarna.

Ordformer av lärare

Singular

lärare
obestämd grundform
lärares
obestämd genitiv
läraren
bestämd grundform
lärarens
bestämd genitiv

Plural

lärare
obestämd grundform
lärares
obestämd genitiv
lärarna
bestämd grundform
lärarnas
bestämd genitiv

Lärare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Lärare på Engelska

  • teacher - music teacher, junior-level teacher, elementary school teacher (of 7--10 years-olds) (US)), school of education

Hur används ordet lärare

  1. Jan Gustavsson är lärare i teknik och design vid Oscarsgymnasiet. Han uppmanade sina elever att delta i tävlingen. (källa)
  2. Adjunkt (lärare) – en lärartjänst vid gymnasium eller högskola. (källa)
  3. Grundskollärare (tidigarelärare) är dels ett vidare begrepp för en lärare som undervisar i grundskolan, dels en examen (grundskollärarexamen) för en utbildningsprogram, tidigare utbildningslinje, som antog studenter 1988-2000. (källa)
  4. Guru (sanskrit गुरु), den "ärevördige", den som skingrar mörkret, lärare, är i hinduism och buddhismen en personlig andlig lärare. (källa)
  5. En privatlärare är en lärare som anställts privat, ofta i en familj, för att undervisa barnen i hemmet. Det kan vara ett alternativ eller komplement till reguljär skolgång. Privatlärare som ersätter reguljär skola förekom tidigare i mer välbemedlade hem, men är numera ganska ovanliga. En kvinnlig privatlärare kallas guvernant och undervisade främst yngre barn och flickor, medan en manlig, som främst undervisade pojkar kallas informator eller, i vissa äldre texter, guvernör. (källa)
  6. Utbildning till lärare i hem- och konsumentkunskap ges vid Umeå universitet, Uppsala universitet, Göteborgs universitet samt Högskolan i Kristianstad. Forskarutbildning sker inom disciplinen Kostvetenskap och sedan 2010 finns en Nationell forskarskola i Hem- och konsumentkunskap (NFHK). (källa)
  7. Skolplikten gäller bara under skoltid och det finns inget stöd i svensk lag att ge hemuppgifter, läxor, utanför skoltiden. Det är därför upp till enskilda rektorer och lärare att ta ställning till läxor. Det är ändå vanligt att skolorna ger läxor. (källa)
  8. Hemspråksundervisning har varit en omstridd fråga sedan den infördes. Argument mot hemspråksundervisning har spänt över ett vitt fält, från främlingsfientlighet till oro för hur barnen skall kunna tillägna sig god svenska om de lägger en del uppmärksamhet på ett annat språk, samt till ifrågasättande om verksamheten verkligen är nödvändig för många av de elever den riktar sig till. Bland kritikerna finns Lärarnas riksförbund, som sagt att det inte är övertygat om att påståendet att "goda språkkunskaper på sitt hemspråk främjar skolframgång" alltid gäller och definitivt inte om det sker på bekostnad av undervisningen i svenska , vissa sfi-lärare , samt Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap, som menar att invandrarbarn skulle vinna mer på förstärkt undervisning i svenska i stället för hemspråksundervisning. (källa)
  9. Hemundervisning, utbildning på annat sätt, enskild undervisning eller hemskola är en utbildningsform där föräldrar åtar sig ansvaret för sina barns utbildning. Många olika former förekommer. Vanligast är att föräldrar (särskilt för de lite äldre eleverna) fungerar mer som mentorer än som lärare. Kunskap och färdigheter kan inhämtas på de mest skiftande sätt och ur en mängd formella och informella sammanhang. Hemundervisning förekommer på heltid, på deltid, i kombination med distansstudier, för kortare perioder och för hela skoltiden. (källa)
  10. Homiletik (homiletisk) är läran om predikan. I kristet språkbruk är homiletik läran om predikokonst, och har som ämnesområde influerats av retorik och psykologi. Beteckningen homilet kan antingen avse en predikant eller en forskare/lärare i homiletik. Uttrycket homiletik som läran om predikan uppstod på 1600-talet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.