Lärlingsplats Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lärlingsplats, varianter, uttal och böjningar av lärlingsplats

Lärlingsplats synonym, annat ord för lärlingsplats, vad betyder lärlingsplats, förklaring, uttal och böjningar av lärlingsplats.

Vad betyder och hur uttalas lärlingsplats

Lärlingsplats uttalas lär|lings|plats och är ett substantiv.

Ordformer av lärlingsplats

Singular

lärlingsplats
obestämd grundform
lärlingsplats
obestämd genitiv
lärlingsplatsen
bestämd grundform
lärlingsplatsens
bestämd genitiv

Plural

lärlingsplatser
obestämd grundform
lärlingsplatsers
obestämd genitiv
lärlingsplatserna
bestämd grundform
lärlingsplatsernas
bestämd genitiv

Lärlingsplats är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lärlingsplats

  1. Han var son till möbelhandlaren Samuel Unna och Jacobine Jacobsen och från 1854 gift med Nanny Fürst. Efter att Unnas far avlidit flyttade familjen till Göteborg 1819 där han fick lärlingsplats och anställning på ett handelskontor men han avbröt denna 1830 utbildning för att studera vid Det Kongelige Danske Kunstakademi vid akademien belönades han 1836 med akademiens lilla silvermedalj. Han deltog med en viss framgång i utställningarna på Charlottenborg 1834–1839. Han reste till München 1939 för att vidareutbilda sig i målning och från den tiden finns även några genremotiv bevarade, men han kom huvudsakligen att försörja sig som porträttmålare. Han återvände till Göteborg 1864 och arbetade till en början som bokhandelsbiträde men 1850 anställs han som ritlärare med undervisning vid skilda läroanstalter i Göteborg men hans judiska börd hindrade honom att vinna en ordinarie befattning. Bland de skolor han arbeta vid märks Chalmerska Institutet och Slöjdföreningens skola 1851–1860 samtidigt drev han en privat ritskola för unga flickor. Han etablerade sig som fotograf i Göteborg och drev en av stadens mest bekanta fotoateljéer 1853–1864 innan han flyttade verksamheten till Köpenhamn. Under sin tid i Göteborg uppges han ha samarbetat med Geskel Saloman. I utställningssammanhang medverkade han i Göteborgs konstförenings premiärutställning 1854. Hans konst består av genremotiv, figurer och porträtt. Unna är representerad vid Statens museum for Kunst, Göteborgs historiska museum, Nordiska museet och Kungälvs kommun. (källa)
  2. Håkansson flyttade i femårsåldern med sina föräldrar från England till Sverige där de senare bosatte sig i Göteborg. 1939 tog han en lärlingsplats som maskinelev vid ett av Transatlantics fartyg. När Norge och Danmark ockuperades 1940 av Tyskland var han i USA. Han beslöt sig för att mönstra av fartyget och ansluta sig till sin mors hemlands väpnade styrkor för att slåss mot Tyskland. Efter en besvärlig konvojresa över Atlanten till England sökte han upp ett rekryteringskontor för RAF. Eftersom han kom från ett neutralt land och inte var brittisk medborgare nekades han plats. (källa)
  3. Efter att ha tagit en kandidatexamen i psykologi från Rochester 1963, tog Forster en lärlingsplats på East Roche Theater, där han framträdde i pjäser som West Side Story. Han flyttade till New York 1965, där hans första stora genombrott blev en huvudroll i Mrs. Dally Has a Lover, tillsammans med Arlene Francis. Men efter pjäsens gång, var det svårt att hitta arbete på teatern. Forster reste tillbaka till Rochester, där han jobbade som lärarvikarie och byggnadsarbetare, tills en agent från 20th Century Fox erbjöd honom jobb. Hans filmdebut var en liten roll i dramat Reflexer i ett gyllene öga (1967), där han spelade mot Elizabeth Taylor och Marlon Brando. Forster fortsatte att uppträda i mindre roller vid sidan av några av Hollywoods högre aktade skådespelare i filmer som Den röda skuggan (1968), Det kalla ögat (1969), och en stor roll i Justine (1969). Han fortsatte att agera i filmer, men tog också rollen som en hårdkokt detektiv i den kortlivade TV-serien Banyon (1971). (källa)
  4. Ramsden var son till Thomas Ramsden, en gästgivare och hans hustru Abigail f. Flather. Efter att ha gått på den fria skolan i Halifax från 1744 till 1747 skickades han vid tolv års ålder till sin morbror, Craven, i North Riding där han studerade matematik under pastor Hall. Efter att ha fullgjort sin lärlingsplats som tygarbetare i Halifax, åkte han till London där han 1755 blev kontorist i ett tyglager. År 1758 blev han lärling hos en tillverkare av matematiska instrument och visade sig vara så skicklig att han kunde starta en egen verksamhet bara fyra år senare. Kvaliteten och noggrannheten hos hans instrument gav honom rykte som den skickligaste instrumenttillverkaren i Europa de närmaste fyrtio åren fram till hans död 1800. (källa)
  5. Jean Bolinder blev 1829 elev hos bergsrådet Gustaf Broling (1766–1838) i Stockholm och anställdes 1834 som verkmästare i Kungliga Myntverket i Stockholm. Den unge och begåvade ingenjören Jean Bolinder efterträdde då Theofron Munktell (1805–1887), som slutat på myntverket för att flytta till Eskilstuna. Theofron Munktell, som var sju år äldre än Jean Bolinder, hade vid 17 års ålder anställts vid Kungliga Myntverket, där han åren 1826–1832 varit verkmästare och ansvarat för att utveckla nya myntpräglingsmaskiner. Då Bolinder kom till myntverket kom han från sin lärlingsplats hos Gustaf Broling och han fortsatte i Munktells kreativa anda och uppfann nya maskiner som effektiviserade och förbättrade verksamheten. På så sätt skaffade han sig ett mycket gott rykte och blev erbjuden flera välbetalda jobb. Han tackade emellertid nej till samtliga, eftersom han, precis som Munktell, först ville resa till England för att lära sig ännu mer om gjuteri- och verkstadsteknik. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.