Läska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder läska, varianter, uttal och böjningar av läska

Läska synonym, annat ord för läska, vad betyder läska, förklaring, uttal och böjningar av läska.

Vad betyder och hur uttalas läska

Läska uttalas läska och är ett verb -de.

Ordformer av läska

Aktiv

läska
infinitiv
läskar
presens
läskade
preteritum
läskat
supinum
läskande
presens particip
läska
imperativ

Passiv

läskas
infinitiv
läskas
presens
läskades
preteritum
läskats
supinum

Perfekt particip

läskad en
~ + subst.
läskat ett
~ + subst.
läskade den/det/de
~ + subst.

Läska är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Läska på Engelska

  • quench, refresh - quench one', s thirst, a refreshing drink
  • make thirsty or hungry - he made her hungry with his ice cream

Hur används ordet läska

  1. Stammen används som virke, och av bladen flätar man tak och väggar till hyddor. Av blommorna får man söt nektar, som används som råvara till palmvin och palmsocker. Av fiberhöljet runt kokosnöten gör man exempelvis borstar, mattor och rep. Av själva nötskalet kan man tillverka skålar, skedar, smycken och andra konstföremål. I Asien är de vanligt att skalet förkolnas och används vid grillning. Frövitan i nöten är mycket näringsrik och ur torkad frövita, kopra, pressar man kokosnötsolja och pressåterstoden används som kreatursfoder. Oljan används för tillverkning av tvål, margarin, ljus eller det vi kallar kokosfett. I nöten finns också en läskande vätska, inte att förväxla med kokosmjölk. Palmvin kan jäsas av trädets sav. (källa)
  2. Andra namn på Hyllemor (-mora, -moran) har varit Hyllefroan (-froen, -frun), i Danmark Hyldefrue (-mor, -kvinde), i Tyskland Frau Holle (Holda, Holla, Holder). Tolkningen att Hyllemor skulle ha saknat verklig trosbakgrund, har inget stöd i uppteckningsmaterialet. Folklivsforskaren Eva Wigström träffade enligt egen uppgift flera personer som både trodde på och offrade till Hyllemor. ″Att offra till hyllen är tämligen vanligt i södra Sverige,″ skriver C. W. von Sydow, 1932. ″Vanligen är det för sjukdom man offrar, nämligen för sådan sjukdom som man tror sig ha fått genom att man orenat vid en hyll eller brutit någon kvist från den utan att först be om lov. Då får man en utslagssjukdom som kallas hylleskåll, och den botas genom att tvätta sig i spenvarm mjölk, som man sedan slår ut vid hyllen och ber om förlåtelse för vad man låtit komma sig till last.″ Eva Wigström exemplifierar: ″Har någon fått hylleskåll, så är det för det hyllekvinnan, som bor i hyllen, blivit förargad över att personen orenat invid busken. Då skall den sjuke tvätta sig tre morgnar å rad i osilad mjölk, slå den till hyllebusken ock säga: ′Jag läskar din rot, tag det onda ifrån mig!′.″. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.