Läsrum Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder läsrum, varianter, uttal och böjningar av läsrum

Läsrum synonym, annat ord för läsrum, vad betyder läsrum, förklaring, uttal och böjningar av läsrum.

Vad betyder och hur uttalas läsrum

Läsrum uttalas läs|rum och är ett substantiv.

Ordformer av läsrum

Singular

läsrum
obestämd grundform
läsrums
obestämd genitiv
läsrummet
bestämd grundform
läsrummets
bestämd genitiv

Plural

läsrum
obestämd grundform
läsrums
obestämd genitiv
läsrummen
bestämd grundform
läsrummens
bestämd genitiv

Läsrum är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet läsrum

  1. 1887 - Läsrummet flyttar till lokaler i det nya Sjömanshemmet vid Masthuggstorget. (källa)
  2. Athen som institution är lika gammalt som AF självt, det vill säga från 1830, och var en av de fyra "grundpelare" AF:s initiativtagare Carl Adolph Agardh drog upp inför föreningens grundande. Syftet var att tjäna som studenternas läsrum i en tid då få studenter hade råd att själva hålla sig med tidningsprenumerationer eller köpa böcker i större omfattning, och formulerades i AF:s äldsta stadgar sålunda. (källa)
  3. Biblioteket placerades på andra våningen, vars väggar var inklädda med väggfasta hyllor. Våningen var indelad i sexton smårum och ett större, förutom trapphallen. De rundbågade öppningarna mellan rummen saknade dörrar och åt söder bildades en öppen fil från öster till väster. Åbom kallar det för gallerier i sin beskrivning. De små rummen på ömse sidor om trapphallen åt norr kallas Utlåningsrum respektive Läsrum. (källa)
  4. För flickläroverket uppförde staden 1879–1881 en ny byggnad vid Kungsgatan efter ritningar av Johan Erik Stenberg. Till byggnadens uppförande anslog stadsfullmäktige 20 000 kronor medan Söderhamns spritvarubolag anslog 25 000 kronor för ändamålet. Byggnadsstyrelsen bestod av grosshandlaren Erik Adolf Wennström, trafikchefen Hjalmar Ljungh och bankmannen Carl Fougt. Byggnaden är uppförd i romansk stil. Då man inträder genom porten vid Kungsgatan befinner man sig i en vestibul, som genom en kort trappa förbindes med den till korridorerna ledande förstugan. Vid trappans övre rand uppbärs taket av två stilriktiga järnkolonner. Från förstugan inkommer man genom glasdörrar på båda sidorna i ljusa och rymliga korridorer, som är stora nog att under ruskiga dagar kunna utgöra lekrum för ungdomen. Två större salar och fyra läsrum av medelstorlek upptar bottenvåningen. I den övre, som likaledes till hela sin längd genomskärs av korridorer, ligger tre salar och tre läsrum. Två av dessa salar, utåt Kungsgatan, står genom breda skjutdörrar i förbindelse med ett mellanliggande mindre rum, därigenom kunde alla tre vid avslutningar och andra högtidliga tillfällen förenas till en stor sal. I frontespisen fanns föreståndarens två rum jämte kök och bredvid vaktmästarens rum. (källa)
  5. Sedan konsthallen ändrade namn från "Borgen" till Gislaveds Konsthall har videokonst och konst i allmänhet varit i fokus. Utställningsverksamheten bedrevs förut på husets andra våning medan plan ett tjänade som mötesrum, läsrum och en bokningsbar yta för utställningar. Från år 2018 har hela byggnaden på Köpmangatan tagits i anspråk av utställningsverksamheten. (källa)
  6. Förleden referens pekar här på böckernas användning som källa. I allmänhet förvaras de i bibliotekens läsrum. (källa)
  7. I Uppsala anordnade föreningen före första världskriget aftonunderhållningar för arbetare, inrättade ett läsrum och så vidare. 1899 började föreningen en bokförmedlingsverksamhet, genom vilken böcker till nedsatt pris anskaffades till svenska folkbibliotek. Från 1906 upprättade föreningen 12 vandringsbibliotek. 1899 utgavs första upplagan av föreningens "Bokförteckning för svenska folkbibliotek" (ny uppl. 1905). För sin folkbiblioteksverksamhet åtnjöt föreningen från 1906 ett årligt statsanslag på 1 200 kr. (källa)
  8. Chalmers Kårhus ritades av Gert Wingårdh och färdigställdes 2001. Huset erhöll Kasper Salinpriset 2001 som delas ut av Sveriges Arkitekter. I huset finns förutom Chalmers studentkår även Chalmers reception, simbassäng, gymnastiksal, bokhandel, bastu, flera restauranger, nattklubb, pub och den stora aulan runAn, där Programkommittén PU brukar visa bio. Kårhuset innehar även flera läsesalar, läsrum och en utegård/terrass belägen på nedre plan. Huset utgör även del av huvudentrén till högskolan. (källa)
  9. Museibyggnaden har två våningsplan. På bottenplan finns ett minnesrum för de som förlorade livet i försvaret av staden under det kroatiska självständighetskriget. Därtill finns ett kafé och souvenirbutik. På andra våningsplan finns den tematiska utställningen Karlovac 1991–1995 och på tredje våningsplan en multifunktionssal, bibliotek med läsrum och kontor. (källa)
  10. Ångbåtsbryggan kallas så för att det var härifrån ångbåtarna trafikerade Smögen med start 1853 eller tidigare. Ångaren Bohuslän är kanske det mest kända fartyget då hon idag är Sveriges största ångmaskindrivna fartyg i reguljär drift och västkustens sista passagerarångare och besöker fortfarande Smögenbryggan vid något eller några tillfällen varje sommar. När Smögen fick bilfärja 1958 och biltrafiken drog igång minskade behovet av ångbåtstrafiken radikalt och våren 1960 upphörde den reguljära ångbåtstrafiken helt. Mitt på Ångbåtsbryggan, längs södra väggen på Gamla Posten, ligger Snusfronten med den klassiska ljugarbänken. Byggnaderna i detta området har historiskt nästan uteslutande används kommersiellt för sjöfarten såsom till handel, segelmakeri, hamnkontor, läsrum för sjömän, järnaffär och skeppshandel. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.