Löntagarfond Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder löntagarfond, varianter, uttal och böjningar av löntagarfond

Löntagarfond synonym, annat ord för löntagarfond, vad betyder löntagarfond, förklaring, uttal och böjningar av löntagarfond.

Vad betyder och hur uttalas löntagarfond

Löntagarfond uttalas lön|tag|ar|fond och är ett substantiv.

Ordformer av löntagarfond

Singular

löntagarfond
obestämd grundform
löntagarfonds
obestämd genitiv
löntagarfonden
bestämd grundform
löntagarfondens
bestämd genitiv

Plural

löntagarfonder
obestämd grundform
löntagarfonders
obestämd genitiv
löntagarfonderna
bestämd grundform
löntagarfondernas
bestämd genitiv

Löntagarfond är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet löntagarfond

  1. Den bärande tanken i det första förslaget till löntagarfonder var att 20 procent av de berörda företagens vinster skulle omvandlas till så kallade riktade fondemissioner av aktier som skulle emottagas av löntagarfonderna, vilkas styrelser skulle ha en majoritet av representanter för löntagarna. På sikt skulle fonderna kunna äga över hälften av alla aktier i de större svenska företagen. I LO:s tidning Fackföreningsrörelsen förklarade Meidner att förslaget var tänkt som ett direkt angrepp på kapitalägarnas makt. (källa)
  2. Löntagarfonder är en dikt som Sveriges dåvarande finansminister Kjell-Olof Feldt (s) skrev den 21 december 1983 i Sveriges riksdag. (källa)
  3. Löntagarfonderna blev den troligtvis största valfrågan, då kärnkraftens framtid nu var bestämd, och var förmodligen det enda stora hindret för Socialdemokraterna i detta val då majoriteten av allmänheten var emot dem. De borgerliga partierna hade under våren gemensamt sagt nej till fonderna. Socialdemokraterna hade redan på partikongressen 1981 lagt fast hur förslaget till fonder skulle se ut. Näringslivet hade under 1982 genom tidningsannonser frånäringslivets ekonomifakta gjort klart sitt motstånd mot löntagarfonder. Borgerlighetens enorma kampanj emot löntagarfonder lyckades inte stoppa det socialistiska blockets stora övertag i opinionen, men var nog vad som garanterade att Socialdemokraterna inte fick egen majoritet. (källa)
  4. Planerna på och införandet av löntagarfonder i Sverige gick Knutson till aktion mot inte enbart i Sveriges riksdag respektive genom Nya Wermlands-Tidningen] utan tog initiativ till att 4 oktober-demonstrationer mot löntagarfonder företogs också i Karlstad. (källa)
  5. 4 oktober hölls i Sverige åren 1983–1991 demonstrationer bland dem som var emot löntagarfonder.Den 4 oktober är även djurens dag och har varit det sedan 1931 och startades av ekologer i Florens i Italien för att uppmärksamma att djurarter hotades av utrotning.Numera firas Djurens dag för att påminna om vikten av djurens välmående och för att belysa djurens situation. Sedan 1999 är även 4 oktober kanelbullens dag i Sverige. (källa)
  6. Hedborg är kanske mest känd för att ha lagt fram det ursprungliga förslaget om löntagarfonder tillsammans med Rudolf Meidner år 1974. Förslaget, som syftade till att öka den ekonomiska demokratin i näringslivet och öka fackförbundens makt över det privata näringslivet, kom att polarisera svensk samhällsdebatt under 1970-talet och tidigt 1980-tal. (källa)
  7. Under 1970-talet började socialdemokratiska regeringar att ingripa med lagstiftning på områden som förut varit avtalsreglerade, genom MBL med mera, vilket gradvis försköt maktbalansen till arbetarsidans fördel. I avtalsrörelserna vid 1970-talets mitt drev fackföreningssidan fram löneökningar långt över produktions- och produktivitetsutvecklingen inom industrin. Följden blev förlorade marknadsandelar för svensk export och upprepade devalveringar av kronan, som genomfördes av både borgerliga och s-regeringar. Därmed var grundförutsättningarna för modellen satta ur spel. Förtroendet mellan företagsamhet och arbetarrörelse skadades ytterligare av det av LO-ekonomer vid 1970-talets mitt framlagda förslaget om löntagarfonder, vilket LO som organisation och, om än mera tvekande, socialdemokratin ställde sig bakom. Även om detta förslag i sin ursprungliga socialiseringstappning övergavs av arbetarrörelsen efter de stora 4 oktoberdemonstrationerna under 1980-talets första åren var förutsättningarna för samförståndslösningar enligt den tidigare svenska modellen skadade för lång tid. (källa)
  8. Begreppet har inte någon exakt definition utan används inom flera olika områden och nivåer i den politiska och ekonomiska debatten. På det individuella planet innebär ekonomisk demokrati en jämn fördelning av ekonomiska rättigheter och möjligheter. Denna del av begreppet har sitt ursprung i en liberal tradition och går ut på att individuellt arbete, ansträngningar och talang ska avgöra om man lyckades eller misslyckades i livet snarare än personens kön, etnicitet eller sociala bakgrund. För att uppnå detta förespråkas ett allmänt och jämlikt utbildningssystem, jämlika rättigheter inom det ekonomiska området och 100-procentig arvsskatt. Inom arbetslivet handlar ekonomisk demokrati om att ge löntagarna större makt över företagen genom skapandet av kooperativ eller arbetarstyrda företag. I Sverige är löntagarfonder det tydligaste exemplet på förslag inriktad mot ekonomisk demokrati inom arbetslivet. Enligt förslaget skulle löntagarna ges inflytande över storföretagen genom sina fackliga representanter. Ekonomisk demokrati kan även innebära demokratisk styrning av samhällsekonomin ofta genom någon form av planekonomi eller genom ett stort inflytande från arbetstagarna över beslut, vinst och produktion, på respektive företag. (källa)
  9. 30 juni – LO och SAP beslutar att skjuta upp frågan om löntagarfonder till 1981. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.