Vad betyder och hur uttalas lördagsafton
Lördagsafton uttalas lör|dags|afton.
Ordformer och varianter av lördagsafton
Singular
- lördagsafton
- obestämd grundform
- lördagsaftons
- obestämd genitiv
- lördagsaftonen
- bestämd grundform
- lördagsaftonens
- bestämd genitiv
Plural
- lördagsaftnar
- obestämd grundform
- lördagsaftnars
- obestämd genitiv
- lördagsaftnarna
- bestämd grundform
- lördagsaftnarnas
- bestämd genitiv
Lördagsafton är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet lördagsafton
"Det var en lördagsafton" – 2:40 (efter Jödde i Göljaryd).
Sagan förtäljer hur Melusina lyckades vinna en ung greveson, Raimond (till Forêt i Poitou). Hon blev hans maka och uppförde det präktiga slottet Lusignan. Hon förblev honom i allt trogen och födde honom tio söner, vilka i olika länder förvärvade makt och krigarrykte åt huset Lusignan. Emellertid skulle ofärden komma. Raimond eggades av sin bror att en lördagsafton tränga in till Melusinas badrum, vilket fick till följd att hon efter ett högtidligt avsked lämnade hemmet och försvann i luften. Sedermera uppenbarade hon sig ofta, och när någon olycka förestod ätten, hördes hon alltid dagarna innan från slottstornets tak upphäva klagoljud.
Han flyttade hem till Skåne och gjorde karriär i Danmark. 1979 var han programledare i TV för en egen jazzserie I morgon e de lörda'. Tillsammans med Eva Rydberg fick han publiken att skratta i en rad krogshower, deras komiska danspar Curt och Majken blev populära både i Sverige och i Danmark. Efter en hjärtinfarkt på 1980-talet drog Östen Warnerbring ner på tempot en aning och sågs inte lika ofta på estraderna längre. Warnerbring var även textförfattare, han skrev poetiska texter som "Kärleken till livet" och "Det var en lördagsafton" (en personlig version av den danska folkvisan), men kunde lika gärna skriva burleska och humoristiska alster som "De va längesen jag plocka några blommor", "Hon miste den i natt på hotell Kramer" och "Gösta Gigolo" med flera.
Lördagsafton (S.Möller-M.Winald).