Synonymer till lösgöra
Vad betyder och hur uttalas lösgöra
Lösgöra uttalas lös|göra (lös eller fast sammansättning), böjs som ²göra.
Ordformer och varianter av lösgöra
Aktiv
- lösgöra
- infinitiv
- lösgör
- presens
- lösgjorde
- preteritum
- lösgjort
- supinum
- lösgörande
- presens particip
- lösgör
- imperativ
Passiv
- lösgöras
- infinitiv
- lösgörs
- presens
- lösgjordes
- preteritum
- lösgjorts
- supinum
Perfekt particip
- lösgjord en
- ~ + subst.
- lösgjort ett
- ~ + subst.
- lösgjorda den/det/de
- ~ + subst.
Alternativa böjningsformer passiv
- lösgöres
- presens
Lösgöra är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet lösgöra
Nu skriver hon på en ny roman, som handlar om en flicka som blir kvar på jorden efter Armageddon. Camila vill lösgöra sig från etiketten "feministisk författare".
Det äldsta medel som användes för att lösgöra berg av sådan hårdhet att det inte med hjälp av hackor, kilar och spett direkt kunde brytas, var genom eld. Genom att kraftigt hetta upp berget blev detta sprött och kunde brytas med bl.a. järnspett. Denna metod kallas tillmakning och har allmänt använts i många gruvor i Sverige såväl som utomlands. I Sala användes den ända fram till senare hälften av 1870-talet. Vid tillmakning blir berget brytbart utan att någon nedkylning med vatten är nödvändigt. Även om enstaka belägg finns för att vattenbegjutning använts, så tillhör det undantagen. I Sverige började krut användas för malmbrytning i slutet av 1600-talet men blev allmänt först under 1700-talet.