Mässa synonym, annat ord för mässa, vad betyder mässa, förklaring, uttal och böjningar av mässa.
Synonymer till mässa
Hittade 2 varianter av ordet mässa:
Vad betyder och hur uttalas mässa
Mässa uttalas mässa och är ett substantiv -n mässor.
Mässa betyder:
- i sms som t.ex. högmässa
- varumässa
Ordformer av mässa
Singular
- mässa
- obestämd grundform
- mässas
- obestämd genitiv
- mässan
- bestämd grundform
- mässans
- bestämd genitiv
Plural
- mässor
- obestämd grundform
- mässors
- obestämd genitiv
- mässorna
- bestämd grundform
- mässornas
- bestämd genitiv
Mässa1 är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Vad betyder och hur uttalas mässa
Mässa uttalas mässa och är ett verb -de tala entonigt och utdraget; förrätta mässa, sjunga sångpartierna i mässan äta i mässen på fartyg.
Ordformer av mässa
Aktiv
- mässa
- infinitiv
- mässar
- presens
- mässade
- preteritum
- mässat
- supinum
- mässande
- presens particip
- mässa
- imperativ
Passiv
- mässas
- infinitiv
- mässas
- presens
- mässades
- preteritum
- mässats
- supinum
Perfekt particip
- mässad en
- ~ + subst.
- mässat ett
- ~ + subst.
- mässade den/det/de
- ~ + subst.
Mässa2 är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Andra språk
Mässa på Engelska
- mass
- trade fair - exhibition hall, boat show
Hur används ordet mässa
- Under gudstjänsten kan det förekomma flera sjungna moment: Introitus, Kyrie, Gloria, Laudamus, Credo, Sanctus, Agnus Dei och Benedicamus, dessa är de klassiska satserna i de stora musikaliska mässorna. I Svenska kyrkan sjungs dessutom psalmer ur den svenska psalmboken. (källa)
- Högmässogudstjänsten omfattar aktuella söndags bibeltexter, och innefattar ingen nattvard. Den är därmed ingen mässa (i tidigare upplagor av den svenska kyrkohandboken kallades den dock "högmässa utan nattvard"), utan en gudstjänst som firas på högmässotid, vilket är söndag eller helgdag, oftast på förmiddagen. Många församlingar firar vissa söndagar högmässogudstjänst i stället för högmässa. (källa)
- Julnattsmässa – en Gudstjänst-mässa som firas vid midnatt på julnatten. (källa)
- Helgonvördnaden var i den unga kyrkan uttryck för ett folkligt trosmedvetande, som efter stiftsbiskopens noggranna undersökning, vann offentlig bekräftelse genom att stiftsbiskopen skrinlade helgonets reliker, firade mässa enligt ett nyskrivet (eller gemensamt) proprium och genom att ett nytt officium (ordning för dygnets regelbundna böner på firningsdagen) togs i bruk. Mera sällan skedde denna helgonförklaring på provinsnivå. Påven, biskopen av Rom, helgonförklarade ursprungligen inte personer utanför sitt eget stift, före år 993. (källa)
- mässkommissarie, organisatör och föreståndare för utställning på en mässa. (källa)
- Konklaven börjar tidigast den 15 och senast den 20 dagen efter påvestolens vakans med en mässa i Peterskyrkan och inträdet av de valberättigade kardinalerna i Sixtinska kapellet. Påvens ceremonimästare uttalar "Extra omnes" (alla ut) att alla som inte tillhör konklaven ska lämna kapellet och försluter avslutningsvis ingången. (källa)
- Mässa (marknad) – en varumarknad, och namnet kan avse ett evenemang såväl som en byggnad. (källa)
- En julnattsmässa eller midnattsmässa, är en Gudstjänst-mässa som firas vid midnatt mellan julafton och juldagen. Denna typ av gudstjänst är vanlig i Romersk-katolska kyrkan, men har även blivit allt populärare i bland annat Svenska kyrkan. Denna mässa markerar övergången från advent till jul. Liknande tjänster firas även i andra kyrkor. (källa)
- Missale (av senlatin missa "mässa") kallas den bok som innehåller den kristna mässans officiella, liturgiska texter och sånger. Ordet stammar från romersk-katolskt bruk. (källa)
- Världens största mjölkbord finns i Nossebro, Essunga kommun i Västergötland. Det byggdes först i Sollebrunn i samband med en mässa med namnet "Från mjölkbord till IT", men flyttades till Nossebro 2011. Det är 5,2 meter högt, 2,75 meter djupt och 3,3 meter brett och har besiktats som nr 35 i Svenska Mjölkpallföreningens register. (källa)
Phonetiskt närliggande ord