Möteslokal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder möteslokal, varianter, uttal och böjningar av möteslokal

Möteslokal synonym, annat ord för möteslokal, vad betyder möteslokal, förklaring, uttal och böjningar av möteslokal.

Vad betyder och hur uttalas möteslokal

Möteslokal uttalas möt|es|lok|al och är ett substantiv.

Ordformer av möteslokal

Singular

möteslokal
obestämd grundform
möteslokals
obestämd genitiv
möteslokalen
bestämd grundform
möteslokalens
bestämd genitiv

Plural

möteslokaler
obestämd grundform
möteslokalers
obestämd genitiv
möteslokalerna
bestämd grundform
möteslokalernas
bestämd genitiv

Möteslokal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet möteslokal

  1. Ett bön(e)hus är ett kapell använt för gudstjänster och bönemöten, framförallt inom väckelserörelserna. Grundorden var från början alldagliga såsom hus, sal och lokal, till exempel bönhus, bönsalen, stora salen och möteslokalen. Vissa grupperingar hade ju sammankomster, så kallade konventiklar, i andra lokaler än i kyrkan såsom exempelvis i hemmen. (källa)
  2. George Ripley meddelade i oktober 1840 för Transcendentala klubben att han planerade att grunda ett utopiskt samhälle. Brook Farm, som det skulle heta, byggde på transcendentalismens ideal, grundarna ansåg att man genom att slå samman arbetsbördan kunde upprätthålla kollektivet och samtidigt ha tid över till litterära och vetenskapliga aktiviteter. Tanken var att experimentet skulle tjäna som exempel för resten av världen med "slit utan slavgöra och sann jämlikhet utan dess vulgära sidor". Man ansåg att fysiskt arbete var en förutsättning för psykologiskt välbefinnande och god hälsa. Brook Farm var en av åtminstone 80 samhälleliga experiment i USA under 1840-talet. Det var dock det första sekulära experimentet. Ripley hade förhoppningar om att det skulle tjäna som modell för övriga samhället. Han skrev: "Om det utförs med vishet kommer det att bli ett ljus som skiner över det här landet och den här tidsåldern. Om inte soluppgången, så kommer det att vara morgonstjärnan". Allteftersom fler människor började intresserade sig för planeringen flyttade Ripley möteslokalen från sitt hem till en bokaffär på West Street som ägdes av Elizabeth Palmer Peabody. (källa)
  3. Några av kvinnorna i den första kretsen var Joan Vollmer och Edie Parker. Deras lägenhet på Manhattans västsida fick ofta fungera som möteslokal och särskilt Joan Vollmer deltog ofta i gruppens maratondiskussioner (se avsnittet "Kvinnor i Beat-generationen" nedan). (källa)
  4. Aktivitetshuset återfinns cirka 100 meter söder om kyrkan. Det uppfördes 1888 och var från början Juoksengis första skola. Därefter har huset bland annat använts som bönhus och som möteslokal innan den blev aktivitetshus 1993. I aktivitetshuset samlas mellan nio och tio vårdtagare från hela kommunen. (källa)
  5. I möteslokal och föreningssal : en bok om föreningslivet i Östernärke (1945), tillsammans med Kurt Göranzon. (källa)
  6. Vid Opaltorget ligger Opalkyrkan, som tillhör en frikyrkoförsamling ansluten till Svenska Alliansmissionen. Jehovas vittnen hade också en möteslokal som numera ligger vid Mc Donalds och Mio Möbler, Rikets sal. I området kring torget ligger Vårdcentralen Opaltorget och Barnavårdscentralen Opaltorget. Den närliggande Kannebäcksskolan är en grundskola för bland andra döva, hörselskadade och elever med språkstörning. Apoteket vid Opaltorget tillhör numera Apoteksgruppen. Socialkontoret vid Opaltorget eldhärjades och totalförstördes i juni 2010. Planer finns att bygga ett omvårdnadshem. Vid Opaltorget finns även Kaprifolkött, Hemköp med postnord och instabox, Godisriket med spelbutik och paketombud, JM Beauty och Opalens krog en pizzeria. (källa)
  7. Värdshuset byggdes om 1984 efter ritningar av EGE arkitektkontor. Huset innehöll då bland annat möteslokal, snickeriverkstad samt vävstuga samt användes som festlokal av lokala hyresgästföreningen i Ekensbergsområdet. 2009 renoverades huset invändigt varpå tre lägenheter inreddes och huset ägs idag av BRF Stapelbädden 6. Ekensbergs värdshus är den enda byggnad på sin ursprungliga plats, som finns kvar från varvsepoken. Huset är grönmärkt av Stockholms stadsmuseum, vilket innebär "att fastigheten har bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.". (källa)
  8. KvinnSam vid Göteborgs universitet och Nationalencyklopedin skiljer på begreppen kvinnohus och kvinnojour. Enligt dem är kvinnohus allaktivitetshus för kvinnorörelsen och offentliga möteslokaler för kvinnor. Med kvinnojour menas kris- och jourveksamhet för utsatta kvinnor. Men eftersom många kvinnohus drivs av kvinnojourer används ofta ordet kvinnohus synonymt med kvinnojour i dagligt tal och media. (källa)
  9. Ett medborgarhus är ett allaktivitetshus med lokaler för kulturverksamhet och möteslokaler för allmänheten, typiskt med de tre funktionerna kultur, nöje och bildning. (källa)
  10. Stig Källén med familj var den siste privata ägaren av Adolfsberg. 1998 förvärvades fastigheten av vinimportföretaget AB Vin-Trägårdh som efter en muthärva tvingades sälja år 2006. Nuvarande ägare är Stockholms Livsmedelshandlareförening (SLHF) som övertog Adolfsberg efter AB Vin-Trägårdh. SLHF lät genomföra en total utvändig renovering med ekonomiskt stöd av länsstyrelsen. I villan ligger numera SLHF:s kansli och möteslokaler samt en sällskapsvåning med större och mindre salonger. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.