Vad betyder och hur uttalas malmficka
Malmficka uttalas malm|ficka.
Ordformer och varianter av malmficka
Singular
- malmficka
- obestämd grundform
- malmfickas
- obestämd genitiv
- malmfickan
- bestämd grundform
- malmfickans
- bestämd genitiv
Plural
- malmfickor
- obestämd grundform
- malmfickors
- obestämd genitiv
- malmfickorna
- bestämd grundform
- malmfickornas
- bestämd genitiv
Malmficka är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet malmficka
1903 byggdes ett nytt skrädhus vid gruvan samt malmfickor.
Tyskgruvans sista brytningsperiod började 1938. Även under andra världskriget fortsatte verksamheten och därmed malmexport till Ruhrområdet och tysk krigsindustri. Mellan 1938 och 1950 fanns på järnvägssträckan Rämshyttan-Gräsberg en malmficka avsedd för utlastning av malm till vagnar på linjen. Från Tyskgruvan transporterades malmen på en 700 meter lång linbana till lastplatsen som fanns kvar fram till 1950.
Eftersom Nora-Karlskoga Järnväg hade normalspårvidd, måste omlastning av malmen ske i Vikersvik. För att minska omlastningskostnaden byggdes därför en lång viadukt med kaj och malmfickor i Vikersvik. Förhandlingar skedde mellan gruvbolaget och järnvägsbolaget om att ändra spårvidden till normalspår, men detta kom aldrig till stånd.
Stora Kopparbergs Bergslags AB ägde en del av gruvan i Vintjärn och bägge bruken. För att förbättra transporten av malm och träkol byggdes Åg–Vintjärns Järnväg 1883 mellan Vintjärn, Åg och vidare till Svartbäckens lastplats vid sjön Hinsen för att ersätta hästfororna. Den var 21 kilometer lång. Malmen lastades i början med ett malmspel till den först lastplatsen i Vintjärn. Banan förlängdes 1887 och fick spåranslutning till Linghed–Vintjärn Järnväg och vagnarna kunde nu gå till Östergruvan och Gammelgruvan på Linghed–Vintjärn Järnväg. Efter att ett nytt anrikningsverk byggdes 1906 byggdes spår från Åg–Vintjärns Järnväg där malmvagnarna kunde lastas från malmfickorna.