Malmletare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder malmletare, varianter, uttal och böjningar av malmletare

Malmletare synonym, annat ord för malmletare, vad betyder malmletare, förklaring, uttal och böjningar av malmletare.

Vad betyder och hur uttalas malmletare

Malmletare uttalas malm|let|are och är ett substantiv -n; pl. malmletare, best. pl. malmletarna.

Ordformer av malmletare

Singular

malmletare
obestämd grundform
malmletares
obestämd genitiv
malmletaren
bestämd grundform
malmletarens
bestämd genitiv

Plural

malmletare
obestämd grundform
malmletares
obestämd genitiv
malmletarna
bestämd grundform
malmletarnas
bestämd genitiv

Malmletare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet malmletare

  1. Under de kommande två timmarna undervisar Harald Joakim i malmgrävandets konst och de hittar en minimal kopparåder som verkar vara änden på Anaconda Hills åder. Joakim klagar över dess ringa storlek men Harald drar med honom till staden för att lära honom fler knep för malmletare. Ett malmprov bekräftar att ådern är densamma som den i Anaconda Hills. De fortsätter till tingshuset och förklarar för domaren att enligt apex-lagen (som säger att om man äger marken där en malmåder ligger närmast ytan har man rätten till hela ådern) är Joakim ägaren till hela Anaconda Hill. (källa)
  2. Bergskollegium skulle bestå av en guvernör och sex adliga assessorer, av vilka en ständigt skulle vistas i Stockholm, de övriga kunde vara landshövdingar i bergslagerna. Av bergskollegium förordnades bergmästare, guardien, markschejder, konstmästare, malmletare, bergsfogdar med flera tjänstemän. Efter år 1640 blev det brukligt, att landshövdingarna i Stora Kopparberget, Västmanland, Närke och Värmland hade den högsta uppsikten över bergshanteringen i sina län och att de en gång om året skulle infinna sig vid bergskollegiets sammankomster. Detta bruk upphörde omkring 1699. (källa)
  3. Munsterhjelm intogs 1927 i Kadettskolan, men lämnade den följande år och flyttade till Nordamerika, där han fram till 1940 försörjde sig bland annat som guldgrävare och pälsjägare. Han reste till hemlandet för att delta i vinterkriget, men kom med först i fortsättningskriget. Han arbetade 1942–1944 som malmletare (upptäckte bland annat kopparfyndigheterna i Luikonlahti) och var 1948–1967 geolog hos The International Nickel Co of Canada Ltd. Senare bodde han i Kanada (sommartid) och Mexiko (vintertid). (källa)
  4. Nautanens kopparfält fick sin början på hösten 1898 då malmletaren Lars Bengtsson Björkqvist, under sina försök att hitta guld fann att Nautanen-berget måste innehålla både järn och koppar. Med hjälp av intressenter skedde provborrningar i Nautanenberget. År 1900 bildades Nautanen Kopparfält . Finansiär blev en affärsman från Piteå vid namn C.A Govenius. År 1901 avslutades de förberedande undersökningarna. Henrik Wennerström, tidigare direktör vid Gruvbolaget Freja i Koskullskulle anställdes som direktör i Nautanen. Verksamheten startades med att en väg byggdes från Kirunavägen vid Muorjevaara till Nautanen. Samhället växte snabbt och 120 man fick arbete och när familjerna anslöt blev invånare-antalet ungefär 400 personer. Kopparpriset sjönk och Nautanens Kopparfält AB gick i konkurs 1908. Under denna tidsperiod hade samhället hunnit växa upp med bostäder, skola, affär och ett Folkets hus. Byggnaderna monterades ned och samhället övergavs och revs 1917. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.