Manlig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder manlig, varianter, uttal och böjningar av manlig

Manlig synonym, annat ord för manlig, vad betyder manlig, förklaring, uttal och böjningar av manlig.

Synonymer till manlig

Vad betyder och hur uttalas manlig

Manlig uttalas man|lig [man´-] och är ett adjektiv -t -a.

Manlig betyder:

Ordformer av manlig

Böjning (i positiv) manlig en ~ + subst. manligt ett ~ + subst. manliga den/det/de ~ + subst. manlige den ~ + mask. subst. Komparation manligare en/ett/den/det/de ~ + subst. manligast är ~ manligaste den/det/de ~ + subst.

Manlig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Manlig på Engelska

  • male - male and female personnel
  • masculine - masculine appearance

Hur används ordet manlig

  1. En förlagsredaktör gick ut och försvarade poeten, sa att han minsann inte var en professionell våldtäktsman. Många attackerade kvinnan. Det chockade mig. Jag var naiv nog att tro att litteraturvärlden var bättre än vilket kommentarsfält som helst på internet. Sedan fick det mig att inse en sak till: Att det är en stor skillnad på att vara en manlig och kvinnlig författare, säger Camila Gutiérrez. (källa)
  2. Adagio (cirkus) - ett akrobatnummer med långsamma rörelser, ofta med en manlig och en kvinnlig artist. (källa)
  3. Under puberteten växer struphuvudet hos både kvinnor och män (se målbrottet) och adamsäpplet blir tydligare. Eftersom struphuvudet växer mest hos män, är adamsäpplet associerat med att vara en manlig företeelse, men utbuktningen syns även på vissa kvinnor. (källa)
  4. Glans – en manlig kroppsdel, se Ollon (kroppsdel). (källa)
  5. Gode (manlig, isl. goði) eller gydja (kvinnlig, isl. gyðja) är den närmaste motsvarigheten till en präst inom asatron. En gode/gydja förrättar till exempel blot eller sumbel. (källa)
  6. En privatlärare är en lärare som anställts privat, ofta i en familj, för att undervisa barnen i hemmet. Det kan vara ett alternativ eller komplement till reguljär skolgång. Privatlärare som ersätter reguljär skola förekom tidigare i mer välbemedlade hem, men är numera ganska ovanliga. En kvinnlig privatlärare kallas guvernant och undervisade främst yngre barn och flickor, medan en manlig, som främst undervisade pojkar kallas informator eller, i vissa äldre texter, guvernör. (källa)
  7. Den artistiska gymnastiken är uppdelad i disciplinerna Manlig artistisk gymnastik (MAG) och Kvinnlig artistisk gymnastik (KvAG). (källa)
  8. Tillträdet till harem, där ett särskilt sådant finns, är förbjudet för de flesta andra män än husfadern. Inte ens husets manliga tjänare får, utan särskild tillåtelse, komma längre fram än till haremsdörren, bab el-harem, där de genom kvinnliga tjänare mottar husfruns order. Endast de allra närmaste manliga släktingarna, nämligen de, med vilka äktenskap är förbjudet (far, svärfar, bröder, farbröder och morbröder), gör härifrån ett undantag, men deras besök är genom skick och bruk vanligtvis inskränkt till högtidliga tillfällen, såsom bröllop, barns födelse och omskärelse samt bejramsfesterna. Även tiden för dessa besök är knappt tillmätt, och i regel är alltid kvinnliga tjänare eller andra "förkläden" närvarande. Det har även varit praxis att en manlig läkare endast i nödfall får tillträde till harem. (källa)
  9. Historiskt har hjälteroller inom fiktion ofta förknippats med manlig styrka, särskilt inom hjältetypen actionhjälte. Detta har inom västerländskt berättande ofta lett till en rollfördelning där hjälten varit man (i likhet med samhällets patriarkala strukturer) och kvinnor placerats i andraplansroller (ofta föremål för hjältens räddningsinsatser – se "dam i nöd"). (källa)
  10. Herrtidning är i den bredaste betydelsen en tidning eller tidskrift inom populärpressen som riktar sig till män. Tidskrifter med enhetligt tema såsom motor, populärvetenskap och sport brukar inte räknas som herrtidningar även om de har en övervägande manlig läsarkrets. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.