Marmelad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder marmelad, varianter, uttal och böjningar av marmelad

Marmelad synonym, annat ord för marmelad, vad betyder marmelad, förklaring, uttal och böjningar av marmelad.

Vad betyder och hur uttalas marmelad

Marmelad uttalas marmel|ad [-a´d] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av marmelad

Singular

marmelad
obestämd grundform
marmelads
obestämd genitiv
marmeladen
bestämd grundform
marmeladens
bestämd genitiv

Plural

marmelader
obestämd grundform
marmeladers
obestämd genitiv
marmeladerna
bestämd grundform
marmeladernas
bestämd genitiv

Marmelad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Marmelad på Engelska

  • marmalade - orange marmalade, bread and butter with marmalade

Hur används ordet marmelad

  1. Av havtornsbär kan man bland annat göra saft, gelé, marmelad och likör, den förekommer även som smaksättning av sill och glögg. (källa)
  2. En jultårta (eller julstjärna) är en smördegsbakelse i Finland vanligtvis fylld med plommonmarmelad. Äppelmarmelad kan även användas som fyllning. Trots namnet bör den egentligen inte definieras som en tårta utan som en bakelse. (källa)
  3. Kvitten (Cydonia oblonga) är ett lövfällande träd inom familjen rosväxter och ensam art i släktet Cydonia. Dess frukt är lik ett stort äpple, med fastare fruktkött som bland annat används till marmelad. Kvitten var välkänd i medelhavsregionen redan under antiken. Kvitten är ej att förväxla med den i Sverige mer välkända rosenkvitten som den dock är nära besläktad med. (källa)
  4. Man skiljer bland annat mellan sura (se surkörsbär, där klarbär är en sortgrupp) och söta körsbär (se sötkörsbär, även benämnd fågelbär, där odlade varianter kan kallas bigarråer). Man äter körsbäråa, men även som kompott och marmelad, eller i fruktyoghurt och bakverk. Körsbärssäsongen är kort, men körsbär kan konserveras länge genom inkokning eller djupfrysning. Körsbär syltas även och säljs som så kallade cocktailbär, inlagda i sockerlag. (källa)
  5. Vanliga pålägg i Norden är ost, skinka, smörgåskaviar, leverpastej, grönsaker, marmelad, messmör, korv eller skivat kokt ägg. Ofta brer man då först ett lager smör eller margarin direkt på brödet. I Norden konsumeras en stor mängd hårdost. Osthyveln, som uppfanns i Norge 1925, har underlättat konsumtionen av ost som smörgåspålägg i Norden. I många andra länder är det vanligt med sylt, mjukostar och andra bredbara pålägg. (källa)
  6. Om man använder högkvalitativa och fullmogna frukter krävs en mindre sockermängd. Vid tillverkning av marmelad på aprikoser, plommon och körsbär används ibland dess kärnor för att ge mer smak. Dessa bör dock tillsättas marmeladen när den är nästan helt färdig. I annat fall kan kärnorna få marmeladen att jäsa eller mögla. Om man i sylten tillsätter små mängder kokta äpplen ökar dess fasthet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.