Matbröd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder matbröd, varianter, uttal och böjningar av matbröd

Matbröd synonym, annat ord för matbröd, vad betyder matbröd, förklaring, uttal och böjningar av matbröd.

Vad betyder och hur uttalas matbröd

Matbröd uttalas mat|bröd och är ett substantiv.

Ordformer av matbröd

Singular

matbröd
obestämd grundform
matbröds
obestämd genitiv
matbrödet
bestämd grundform
matbrödets
bestämd genitiv

Plural

matbröd
obestämd grundform
matbröds
obestämd genitiv
matbröden
bestämd grundform
matbrödens
bestämd genitiv

Matbröd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet matbröd

  1. Havregryn (havregröt) (egentligen flingor av havre) görs av kärnan i havre, som ångas under tryck (autoklaveras) och valsas till flingor. Havre har, liksom många andra sädesslag, ett hårt skal (kli) som inte kan brytas ner av kroppens matsmältning, varför det oftast tas bort före tillagning. Vissa havregrynssorter har delar av kliet kvar, och anses genom detta behålla ett högre järninnehåll. Havregryn är en ingrediens i havregrynsgröt, müsli och olika bakverk, exempelvis matbröd och chokladbollar. Havregryn kan också säljas pulvriserat för användning till välling. (källa)
  2. Kaka är benämningen på för flera olika typer av bakverk. Det kan antingen syfta på ett matbröd med flat och rund form. Alternativt, och i modernt språk vanligare, att det syftar på ett sött, ofta fettrikt bakverk. Exempelvis finns småkakor och mjuka kakor. Sådana kakor serveras ofta tillsammans med saft, kaffe eller te. (källa)
  3. Olika jäsmedel som historiskt har använts är bland annat jäst, bakpulver och hjorthornssalt Man delar upp jäsmedlen i fysiska jäsmedel (luft och ånga), biologiska jäsmedel (jäst och bakterier) och kemiska jäsmedel (bakpulver och bikarbonat). Fysiska jäsmedel är relativt ovanliga, och de biologiska och kemiska används betydligt oftare. Av de biologiska jäsmedlen är jäst vanligast. Om man bakar med bikarbonat måste en syra tillsättas för att jäsprocessen skall sättas igång. I bakpulver är denna syra redan iblandad. Exempel på syrahaltiga ingredienser är kärnmjölk, filmjölk, farinsocker och choklad. Vilket bröd man tänker baka avgör ofta vilket jäsmedel som används. Matbröd använder ofta jäst. I snabbakade bröd, samt kakor och tårtor, används ofta luft, ånga eller koldioxid som fås av bakpulver och/eller bikarbonat. Oavsett jäsmedel ändras storleken, skorpan, konsistensen och smaken. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.