Medeltidskyrka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder medeltidskyrka, varianter, uttal och böjningar av medeltidskyrka

Medeltidskyrka synonym, annat ord för medeltidskyrka, vad betyder medeltidskyrka, förklaring, uttal och böjningar av medeltidskyrka.

Vad betyder och hur uttalas medeltidskyrka

Medeltidskyrka uttalas medel|tids|kyrka och är ett substantiv.

Ordformer av medeltidskyrka

Singular

medeltidskyrka
obestämd grundform
medeltidskyrkas
obestämd genitiv
medeltidskyrkan
bestämd grundform
medeltidskyrkans
bestämd genitiv

Plural

medeltidskyrkor
obestämd grundform
medeltidskyrkors
obestämd genitiv
medeltidskyrkorna
bestämd grundform
medeltidskyrkornas
bestämd genitiv

Medeltidskyrka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet medeltidskyrka

  1. Pedersöre kyrka (finska: Pedersören kirkko) är en medeltidskyrka, trots namnet belägen i Jakobstad och inte i Pedersöre. Kyrkan är en av de äldsta medeltidskyrkorna i Österbotten. Kyrkan förlorade sin medeltida utformning när den byggdes om till en korskyrka i slutet av 1700-talet. (källa)
  2. Triumfkrucifix med sekundärbemålning vid verkstad i Östergötland från 1300-talets andra fjärdedel, tidigare placerat i medeltidskyrkans triumfbåge, (bilder). Krucifixets restaurering bekostades 1691 av "den Ehreborna och dygdesamma matronan hustru Ingeborg Östensdotter Kellandria", kyrkoherdedotter från Öland. Hon hade 1657 vid 14 års ålder gift sig med dåvarande kyrkoherden i Vallerstad Johannes Laurenius och efter hans död äktats av efterträdaren kyrkoherde Petrus Danielis. (källa)
  3. Finjamästaren står bakom de målningar som utfördes i Finja kyrka under 1100-talets mitt eller senare hälft. Målningarna var övermålade men framtogs och restaurerades 1932. Målningen består av en i absidvalvet tronande Kristus vars bild är ganska skadad. Däremot är framställningarna på triumfbågens undersida och triumfbågsmurens norra del med ett vidhängande stycke på norra långhusmuren mycket välbevarade. På dessa ser man en procession av i två våningar grupperade rader av saliga, som med korset i täten står inför Kristus på yttersta domen. Omgiven av en bred uppåt begränsande meanderbård är Kristus inom en medaljong framställd i halvfigur. Han omges på båda sidor av änglar som stöter i basuner, varvid de döda reser sig ur sina gravar. Den konstnärliga kvaliteten på målningen är mycket hög, och visar en uttrycksfullhet i de figurer som avbildas. Man har även velat hänföra de romanska målningarna som en gång funnits i de nu rivna Asmundstorps och Flädie medeltidskyrkor till Finjamästaren. Fragment vid Lunds universitets historiska museum från Vallkärra kyrka visar en likhet med Finjamästarens stil och komposition som gör det troligt att han var mästaren till även den målningen. (källa)
  4. Under 1800-talets första decennier, en tid av stark befolkningsökning, uppfördes större kyrkor i många församlingar i landet (i Växjö stift kallades de Tegnérlador, se Esaias Tegnér#Kyrkobyggnader)). Därvid kom många små medeltidskyrkor att rivas. Nära Granhult räddades dock Dädesjö gamla kyrka genom att komma i bruk som spannmålsmagasin. Även Jäts gamla kyrka och Hemmesjö gamla kyrka tillhör de byggnader som räddades trots att nya större kyrkor uppfördes, ibland alldeles intill den gamla byggnaden. (källa)
  5. I Stånga finns en medeltidskyrka. (källa)
  6. Esbønderup kyrka är en medeltidskyrka i byn Esbønderup på norra Sjælland i Danmark. (källa)
  7. Kyrkan är Orust bäst bevarade medeltidskyrka, även om kyrkorummet fick sitt nuvarande utseende på 1600-talet då altartavlan och predikstolen tillkom. Från medeltiden är endast de nästa 2 meter tjocka murarna. Kyrkan består av långhus, ett lägre och smalare rakavslutat kor och ett västtorn. Koret tillkom 1690 och den gamla klockstapeln revs 1765 då tornet byggdes. Det fick sitt nuvarande utseende 1820. Murarna är vitkalkade och överreden och tak är målade i svart. (källa)
  8. Näsström medverkade i många radioprogram från 1932, och TV-program från 1957. 1957–1959 låg han bakom TV-serien Liv och leverne och 1959 Vi går och tittar i Sveriges Television. Näsström skapade tillsammans med Lennart Ehrenborg (1923-2017) televisionens första serie kulturdokumentärer 1957–1959, och han bidrog 1964 med speakertext till den första färgfilmen som gjordes om en svensk medeltidskyrka. (källa)
  9. Alldeles i närheten ligger ruinen efter Härlanda medeltidskyrka från 1100-talet. Denna kyrka revs 1528 på uppmaning från Gustav Vasa. (källa)
  10. Sankt Lars kyrka i Lojo är byggd i slutet av medeltiden, exakt datering diskuteras det om bland kyrkoforskarna, men man är överens om åren omkring 1480–1510 som en sannolik uppbyggnadstid. Oavsett vad är kyrkan Finlands största medeltidskyrka, efter Åbo domkyrka och Nådendals klosterkyrka, med sina 670 kvadratmeter i kyrkorummet är den nästan dubbelt så stor som den genomsnittliga finländska församlingskyrkan från samma tidsepok. Kyrkan är tillägnad Sankt Lars. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.