Vad betyder och hur uttalas medeltidsurkund
Medeltidsurkund uttalas medel|tids|ur|kund.
Ordformer och varianter av medeltidsurkund
Singular
- medeltidsurkund
- obestämd grundform
- medeltidsurkunds
- obestämd genitiv
- medeltidsurkunden
- bestämd grundform
- medeltidsurkundens
- bestämd genitiv
Plural
- medeltidsurkunder
- obestämd grundform
- medeltidsurkunders
- obestämd genitiv
- medeltidsurkunderna
- bestämd grundform
- medeltidsurkundernas
- bestämd genitiv
Medeltidsurkund är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet medeltidsurkund
Kung Valdemars segelled är den moderna benämningen på en medeltida färdrutt i Östersjön från Blekinge längs den svenska ostkusten via Åland, Skärgårdshavet och Finlands sydkust till Reval (Tallinn) i Estland. Rutten har nedtecknats på latin för kung Valdemar Sejr i en medeltidsurkund känd som det danska itinerariet (det latinska ordet itinerarium betyder resevägvisare, efter iter som betyder resa). Själva segelbeskrivningen tros ha utformats under 1230-talet. En person som pekats ut som möjlig initiativtagare är biskopen av Reval, Thorkil (död 1260).
De äldsta itinerarierna var nedtecknade beskrivningar över avstånd mellan städer, rastplatser och sevärdheter, och först under 300-talet började vägkartor användas. De äldsta kända kartorna, till exempel Tabula Peutingeriana, kallas likaledes itinerarier, då vägarna är i fokus i framställningen. Kung Valdemars segelled, med start i Blekinge, beskrivs på latin i en medeltidsurkund känd som det danska itinerariet.
Vallentunakalendariet (Calendarium valentunense) är en medeltidsurkund från 1198.
Han var författare till böckerna Järn- och metallmanufakturer i västra Småland (1942), Finnveden under medeltiden (1946), Det medeltida folklandet (1947) och Tofteryds sockens medeltidsurkunder (1954).