Mediepolitik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mediepolitik, varianter, uttal och böjningar av mediepolitik

Mediepolitik synonym, annat ord för mediepolitik, vad betyder mediepolitik, förklaring, uttal och böjningar av mediepolitik.

Vad betyder och hur uttalas mediepolitik

Mediepolitik uttalas medie|pol|it|ik och är ett substantiv.

Ordformer av mediepolitik

Singular

mediepolitik
obestämd grundform
mediepolitiks
obestämd genitiv
mediepolitiken
bestämd grundform
mediepolitikens
bestämd genitiv

Mediepolitik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet mediepolitik

  1. Medieutredningen (Ku 2015:01) är en del av statens offentliga utredningar. Den tillsattes enligt beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015 genom att anta kommittédirektiven "En mediepolitik för framtiden" och har som huvudsakligt syfte att analysera behovet av politiska insatser när presstödet upphör. Till särskild utredare förordnades den 9 mars 2015 Anette Novak av statsrådet Alice Bah Kuhnke. (källa)
  2. Begreppet används numera flitigt av journalister och politiker inom exempelvis kulturpolitik, men även mediepolitik(en) och forskningspolitik och där "armlängd" används som en metafor för lämpligt avstånd mellan makthavare i olika roller. Det finns ingen absolut definition i denna användning, men principen definieras oftast som att politikerna ska skapa förutsättningar för skapande, men inte styra innehållet för att inte hindra konstnärer, medier och forskare från att kritiskt granska politiker, finansiärer eller samhället. (källa)
  3. I mars 1996 utsågs Ulvskog till kulturminister när Göran Persson blev statsminister. Hösten samma år lade hon fram propositionen Kulturpolitik (prop. 1996/97:67) som var den första heltäckande kulturpropositionen sedan riksdagen beslutade om 1974 års kulturpolitik. De kulturpolitiska målen fick en tidsenligare utformning men grunden var densamma: Kultur för alla. I åtta budgetpropositioner, från 1996 till 2003, följde sedan en rad reformer. Bland annat införandet av en bibliotekslag som fastslår alla medborgares rätt till ett folkbibliotek, fri entré till statliga museer, nya tryggare anställningsformer för skådespelare, ett nytt barnboksstöd, sänkt bokmoms, fler konstnärsgarantier, nya pengar till filmen osv. Som kulturminister lade hon även fram ett antal propositioner rörande mediepolitiken och stärkandet av public service. Hon ansvarade även för teknikskiftet från analog till digital distribution av television i marknätet. Hon tillsatte en utredning om ägarkoncentration på mediemarknaden som bland annat föreslog att undantaget i konkurrenslagstiftningen gällande medieföretag skulle tas bort. På den punkten lyckades hon dock inte få en blocköverskridande majoritet i riksdagen och valde därför att inte lägga fram någon proposition. (källa)
  4. Ulla Carlsson, född i Ulricehamn 1950, disputerade 1998 vid Göteborgs universitet på en avhandling om internationell mediepolitik och blev docent i medie- och kommunikationsvetenskap samma år. Hon erhöll 2006 professors namn av regeringen. Ulla Carlsson utnämndes 2015 till UNESCO Chair in Freedom of Expression, Media Development and Global Policy. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.