Vad betyder och hur uttalas mellanrätt
Mellanrätt uttalas mell|an|rätt.
Mellanrätt betyder jfr ³rätt .
Ordformer och varianter av mellanrätt
Singular
- mellanrätt
- obestämd grundform
- mellanrätts
- obestämd genitiv
- mellanrätten
- bestämd grundform
- mellanrättens
- bestämd genitiv
Plural
- mellanrätter
- obestämd grundform
- mellanrätters
- obestämd genitiv
- mellanrätterna
- bestämd grundform
- mellanrätternas
- bestämd genitiv
Mellanrätt är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet mellanrätt
Vid festliga tillfällen kunde "viträtten" livas upp genom att färga den: saffran för en rödaktig gyllene ton, örter för grönt, sandelträ förödbrunt. I Frankrike under 1300-talet var så kallad "parti-färgning", kontrastering med två starka färger, populärt inom klädmode, och inspirerade även till att dekorera mat på liknande sätt. Färgning av "viträtt" i två färger på samma fat beskrevs av Guillaume Tirel (även känd som Taillevent) författaren till de sena upplagorna av den medeltida kokboken ''Le Viandier''. "Viträtter" i bjärta färger var tidigt en av de vanligaste formerna av entremet, en mellanrätt som var avsedda lika mycket som underhållning genom sitt färgstarka utseende som för sin smak. Under 1600-talet utvecklades "viträtten" till en pudding på grädde och ägg utan kött, och senare med gelatin för att ge form. Under 1800-talet ingick ofta arrowroot eller majsmjöl och blev till den moderna blancmangén.
Äggosten är typisk för Bohuslän och enligt traditionen tillhörde den kalasmaten eller förningsrätterna. Förr i tiden vid stora högtider kom släkt och vänner kvällen före och lämnade förning. Äggosten serverades då som mellanrätt eller som pålägg och lämpliga tillbehör ansågs vara ansjovis och sill. Numera används den som en efterrätt som serveras tillsammans med någon slags sylt.
Normandiskt hål, på franska trou normand, är ett slags mellanrätt som serveras i en måltid med många rätter för att stimulera matsmältningen och minska mättnadskänslan.