Vad betyder och hur uttalas mellanstadium
Mellanstadium uttalas mell|an|stadi|um.
Ordformer och varianter av mellanstadium
Singular
- mellanstadium
- obestämd grundform
- mellanstadiums
- obestämd genitiv
- mellanstadiet
- bestämd grundform
- mellanstadiets
- bestämd genitiv
Plural
- mellanstadier
- obestämd grundform
- mellanstadiers
- obestämd genitiv
- mellanstadierna
- bestämd grundform
- mellanstadiernas
- bestämd genitiv
Mellanstadium är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet mellanstadium
Klasslärare är en lärare som mestadels undervisar en skolklass i många skolämnen. I Sverige under 1800-talet och 1900-talet var klasslärare vanligast i småskolan och folkskolan samt enhetsskolans och grundskolans lågstadium och mellanstadium.
Inom den tibetanska buddhismen delas såväl livet som döden in i sex mellanstadier (bardo). Såväl den vakna tillvaron som drömtillvaron anses vara ett mellanstadium. Lärdomarna om bardo fokuserar i regel på mellanstadierna när en varelse dött. I dessa upplever och ser den döde en rad olika ting, såväl behagliga som skräckinjagande. Under de olika mellanstadierna i dödsriket kan personen nå upplysning om denne vet vad den skall göra, eller om någon utomstående hjälper den vid rätt tillfälle och på rätt sätt.
I Sverige var lågstadium en beteckning på årskurs 1–3 i den 9-åriga svenska enhetsskolan och grundskolan från 1949 fram till 1994. Mellan 1994 och 2011, då läroplanen LpO 94 gällde, gjordes försök med så kallade tidigare- och senarelärare och stadiebegreppen försvann alltmer ur skoldokumenten. När förskoleklassen infördes 1998 i svenska skolor fick inte sexorna fysiskt rum och många skolor valde att bli F-5-skolor på grund av utrymmesbristen. I och med den nya läroplanen Lgr 11 reformerades lärarutbildningen och en grundlärarutbildning med inriktning för lågstadiet (F-3) och mellanstadiet (4-6) och en ämneslärarutbildning för högstadiet (7-9) återinfördes i den svenska skolan. I dag återgår allt fler svenska skolor till den nygamla stadiemodellen, men nu utan officiella benämningar, och sjätteklassen återinförs på de flesta F-6-skolor.
Mellanstadielärare var i Sverige åren 1968-1988 en lärare som undervisade på den svenska grundskolans mellanstadium. 1968 ersatte utbildningen till mellanstadielärare den tidigare folkskollärarutbildningen, och från 1988 ersattes mellanstadielärareutbildningen av en utbildning till grundskollärare.
Ett mellanstadium var åren 1949-1994 benämningen på årskurs 4-6 i den nioåriga svenska enhetsskolan och senare grundskolan. och motsvarar ungefär klasserna 3-6 i folkskolan. Efter 1994 finns inte benämningen officiellt, men används ibland i informella sammanhang.