Vad betyder och hur uttalas mellanstatlig
Mellanstatlig uttalas mell|an|stat|lig -t -a.
Ordformer och varianter av mellanstatlig
Mellanstatlig är ett adjektiv
Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).
Hur används ordet mellanstatlig
År 1928 grundades Internationella utställningsbyrån, Bureau International des Expositions (BIE) som en mellanstatlig organisation med säte i Paris för samordning, reglering och tillsyn av världsutställningar. Det är också BIE som väljer värdland. I organisationen finns 168 medlemsländer representerade. Världsutställningar äger nuförtiden rum vart femte år men under mellantiden görs andra mindre utställningar runt om i världen i BIE:s regi. Så har det varit från första början. De "riktiga" stora världsutställningarna är försedda med en asterix (*) efter årtalet i listan nedan. Alla övriga här listade, och många fler här icke listade, ville gärna kalla sig världsutställning men tillhör inte de "officiella".
F.d. Brittiska samväldet, bildat 1931, kunde till en början liknas vid en konfederation, men parallellt med avkoloniseringen har Samväldet (som namnet lyder sedan 1946) efter andra världskriget utvecklats till en mellanstatlig organisation. Oberoende staters samvälde (OSS) hade vid bildandet 1991 i samband med Sovjetunionens upplösning, karaktären av en konfederation, men har i längden inte spelat någon sådan roll. Europeiska unionen (EU) har ibland beskrivits som en konfederation, men det är ingen vedertagen karakteristik (se även sui generis).
En konflikt kan alltså vara våldsam utan att räknas som en väpnad konflikt. En väpnad konflikt kan dessutom ha olika karaktär - inomstatlig, mellanstatlig eller inomstatlig med utländsk inblandning.