Vad betyder och hur uttalas meritvärdering
Meritvärdering uttalas mer|it|värd|er|ing.
Ordformer och varianter av meritvärdering
Singular
- meritvärdering
- obestämd grundform
- meritvärderings
- obestämd genitiv
- meritvärderingen
- bestämd grundform
- meritvärderingens
- bestämd genitiv
Plural
- meritvärderingar
- obestämd grundform
- meritvärderingars
- obestämd genitiv
- meritvärderingarna
- bestämd grundform
- meritvärderingarnas
- bestämd genitiv
Meritvärdering är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet meritvärdering
Betyg ges i grundskolans ämnen. Ämnen som eleverna inte får betyg i är elevens val och språkval såvida de inte valt att läsa ett modernt språk. Om undervisningen bedrivits ämnesövergripande i samhällsorienterande och naturorienterande ämnen får läraren besluta att ge ett sammanfattande betyg för ämnesblocket. Alla ämnen är lika mycket värda och är inte relaterade till hur många undervisningstimmar man haft i ämnet. Eleverna använder slutbetyget för att söka in till gymnasiet och då är det jämförelsetalet vid meritvärderingen som räknas. Det är endast de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg som räknas för att det skall bli likvärdigt för alla Sveriges elever. Bestämmelser om detta finns i sjätte kapitlet 4 § i gymnasieförordningen (1992:394). Eleverna måste vara godkända i svenska, matematik och engelska för att antas till de nationella programmen vid gymnasiet. Betygen översätts till poäng i urvalsprocessen till gymnasiet.
Henryssons forskning rörde främst testteoretiska och psykometriska frågor, prov och urval, betygs- och meritvärdering samt andra frågor kring studieresultat och yrkesframgång. Tillsammans med kollegan Ingemar Wedman var han en pionjär inom svensk forskning om betyg . Henrysson bidrog också till att bygga upp en ny plattform för pedagogisk utvärdering och utvärdering som forskningsområde.
I svenska grundskolor gäller från 2014 att eleven fåräkna med 17 ämnen i sitt meritvärde. Tidigare ingick endast 16 ämnen i meritvärderingen, men från våren 2014 kan även betyg i moderna språk räknas med. Meritvärdet beräknas som summan av betygens poäng. Ett betyg motsvarar 0–20 poäng enligt tabellen nedan, vilket ger ett maximalt meritvärde om 320 poäng eller 340 poäng.